2014, an greu pentru politicieni. Unii la zdup, alții urmează

Ultima actualizare:

    O mulțime de politicieni, foști ministri și oameni de afaceri au ajuns în arestul Poliției
O mulțime de politicieni, foști ministri și oameni de afaceri au ajuns în arestul Poliției

Au fost săltați de mascați, arestați, condamnați, suspectați, în 2014. Alți zeci de politicieni dorm cu frica în sân că vor ajunge după gratii. Mulți foști miniștri sau VIP-uri vor petrece Crăciunul la „mitica”.

Click! vă prezintă un „film” al arestărilor și condamnărilor din 2014. Nume sonore, foști miniștri, un fost premier, miliardari.

Adrian Năstase, 228 de zile în celulă

Adrian Năstase a ajuns a doua oară la pușcărie
Adrian Năstase a ajuns a doua oară la pușcărie

Anul a început cumplit pentru Adrian Năstase. Făcuse zece luni de pușcărie, în dosarul „Trofeul calității”, apoi eliberat, în martie 2013, după 265 de zile în celulă. La 6 ianuarie 2014, la aproape zece luni după ce a fost lăsat în libertate, fostul premier avea să fie din nou încarcerat. Primea o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”. Alături de fostul premier au fost condamnaţi atunci, de instanţa supremă, soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani de închisoare cu suspendare.

21 august. Tribunalul Ilfov a decis să-l elibereze condiționat pe fostul premier Adrian Nastase din penitenciarul Jilava, după ce acesta a executat o treime din pedeapsă, adică 228 de zile. În total, a fost încarcerat 493 de zile.

Radu Mazăre, săltat cu mascații din restaurant

Primarul orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost ridicat dintr-un restaurant de mascați
Primarul orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost ridicat dintr-un restaurant de mascați

8 aprilie. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost adus cu mascaţii la DNA pentru audieri, după ce a fost săltat de la o terasă din parcul Herăstrău. În cursul dimineţii respective, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului. Magistraţii au precizat că ancheta vizează „săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local”. Radu Mazăre susţine că obiectul anchetei DNA îl reprezintă construirea unui cartier pentru cazurile sociale din oraș.

Fratele președintelui, 160 de zile în celulă

Fratele președintelui, Mircea Băsescu, este acuzat că a luat bani de la Bercea Mondial
Fratele președintelui, Mircea Băsescu, este acuzat că a luat bani de la Bercea Mondial

20 iunie. Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Fratele predintelui a făcut 21 de cereri de eliberare, dar a ajuns acasă abia în 26 noiembrie, în arest la domiciliu.

Dan Voiculescu, 10 ani la „mititica”

Fostul senator Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani cu executare
Fostul senator Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani cu executare

8 august. Curtea de Apel București l-a condamnat pe fostul senator Dan Voiculescu la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Alături de Voiculescu au mai fost condamnaţi la închisoare cu executare sau suspendare alţi 11 inculpaţi. Printre ei şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, aflat la momentul privatizării în funcţia de director general al ICA. Acesta a primit 8 ani de închisoare cu executare. Doar şapte dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare, care însumează 18.250 de zile de încarcerare.

Nicușor Constantinescu, urmărit pe trei continente

Președintele Consiliului Județean Constanța este judecat în trei dosare
Președintele Consiliului Județean Constanța este judecat în trei dosare

29 august. Curtea de Apel vrea să-l dea pe Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, în urmărire internațională. La 7 august, tot CAB a decis, definitiv, arestarea preventivă a lui Constantinescu, dar acesta se afla de mai multe luni în SUA, unde s-a operat de cancer. La 5 noiembrie, a fost reținut în Turcia, dar la 8 decembrie a fost eliberat sub control judiciar, apoi și-a reluat funcția. Constantinescu a fost trimis în judecată în trei dosare penale. Într-unul este acuzat ca nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar in cel de-al treilea că a atribuit nelegal terenuri. În alt treilea dosar, șeful CJ Constanța este cercetat și pentru luare de mită, și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Sorin Roșca Stănescu, 2 ani la închisoare

Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat într-un proces care a durat 9 ani
Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat într-un proces care a durat 9 ani

7 octombrie. La 9 ani de la declanşarea urmăririi penale în dosarul „Rompetrol”, Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş, fostul ministru al comunicaţiilor, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Sorin Roşca Stănescu (65 de ani) a primit 2 ani de închisoare cu executare, la care se adăugă un spor de patru luni de închisoare. Acest dosar a fost deschis la 22 martie 2005, pentru delapidare, spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani, iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa l-a condamnat pe Sorin Pantiş la 2 ani de închisoare cu executare, la care s-a adăugat un spor de pedeapsă de opt luni.

Dorin Cocoș, din Dubai, la zdup

Dorin Cocoș este judecat în mai multe dosare de corupție
Dorin Cocoș este judecat în mai multe dosare de corupție

28 octombrie. Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, în dosarul licenţelor Microsoft. Era plecat de mai multe luni în Dubai, unde are afaceri, iar când s-a întors a fost încătușat și dus în arestul Poliției. La 16 octombrie, au fost făcute percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru - Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu, în dosarul Microsoft. În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Aceștia sunt acuzați că ar fi pretins 20 de milioane de dolari, din cele 54 de milioane achitate de Executiv, în cadrul contractului de licențe cu Microsoft.

Viorel și Andrei Hrebenciuc, arestați în dosarul pădurilor

Andrei și Viorel Hrebenciuc sunt în arest, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri
Andrei și Viorel Hrebenciuc sunt în arest, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

28 octombrie. Viorel Hrebenciuc a fost reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, reținut din 24 octombrie, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi contribuit la retrocedarea ilegală și la la o valoare mică a unui teren forestier de 43.277 de hectare.

A început „Baroniada”

7 august 2014. 15 dintre cei 41 de preşedinţi de consilii judeţene se regăsesc în dosare penale sau la avizierele instanţelor de judecată. Printre cele mai cunoscute cazuri sunt Adrian Duicu, Horia Uioreanu, Nicuşor Constantinescu sau Mircea Cosma. Până la sfârșitul anului, numărul acestora a ajuns la 22. Procurorii au descoperit că aceștia administrează fondurile publice, de care dispun în favoarea lor sau a prietenilor. Totalul prejudiciilor descoperite de anchetatori se ridică la 69,6 milioane de euro. Ultimul baron picat în plasa procurorilor DNA: preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), suspectat de fapte de corupţie.

Alina Bica, despăgubiri uriașe

Șefa DIICOT, Alina Bica, este acuzată în dosarul unor despăguri ilegale
Șefa DIICOT, Alina Bica, este acuzată în dosarul unor despăguri ilegale

30 octombrie. Apar poze cu Elena Udrea și șefa DIICOT Alina Bica, vesele, la cumpărături la Paris, în luna februarie.

20 noiembrie. Alina Bica a fost reţinută de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care a făcut parte. Este acuzată că, împreună cu alți membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

Alți miniștri condamnați

24 ianuarie. Foștii miniștri Zsolt Nagy (UDMR) și Tudor Chiuariu (PNL) au fost condamnați penal pentru abuz în serviciu la patru, respectiv trei ani și șase luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

31 martie. Fostul ministru al economiei Codruț Sereș a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Hidroelectrica”, decizia nefiind definitivă.

14 decembrie. Instanța Supremă l-a condamnat pe deputatul PSD la 2 ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupție pricind lucrările de construcție făcute la locuința mamei sale. Decizia nu este definitivă, dar Miron Mitrea a anunțat demisia din Parlament, la încheierea sesiunii parlamentare, precum și din PSD.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
case pestera china captura video jpg
Bomboane Ferrero Rocher FOTO doctorcasado.es
sighisoara jpg
marie curie captura video jpg
vis jpg
TRANSPLANT INIMA ARTIFICIALA jpg
image
actualitate.net