7 motive pentru care nu trebuie să fugi de dinozaurii de la Râşnov
Singurul parc de distracţii din ţară dedicat vieţuitoarelor preistorice s-a deschis în acest weekend la Râşnov. Dacă aţi aflat deja asta, citiţi mai jos de ce merită să mergeţi acolo, dar şi care sunt punctele slabe.
1. Unicitate. Fiind primul parc dedicat dinozaurilor existent la noi, nu va duce lipsă de turişti. Dacă nu ai vizitat deja alte locuri de acest gen, în Europa sau de pe continentul american, atunci sigur merită să faci un tur prin istoria tumultuoasă a acestor vietăţi.
2. Exponate. Poţi atinge fără rezerve cei 45 de dinozauri, reproduşi la scară naturală. Vei vedea cu ochii tăi ce-l făcea pe T-Rex atât de fioros, ce dimensiuni avea Diplodocus, unul dintre cei mai mari dinozauri erbivori din lume, şi de ce Spinosaurus a fost considerat cel mai periculos carnivor al tuturor timpurilor.
3. Informaţii. Fiecare exemplar e însoţit de o plăcuţă informativă, pe care găseşti date minime despre dinozaurul din faţa ta. Informaţiile sunt disponibile în română, engleză şi germană.
4. Accesibilitate. Traseul de vizitare e bine marcat şi face ca plimbarea prin preistorie să fie facilă chiar şi unui copil de 9-10 ani. Nu se pune problema să te rătăceşti. La finalul turului poţi vizita Cetatea Râşnov, situată la nici 200 de metri depărtare.
5. Aventură. Parcul e dotat cu un circuit de căţărări în copaci şi cu o tiroliană. Traseul de aventură e dedicat, în special, copiilor de la 4 ani în sus. Tariful e 10 lei/tura.
6. Relaxare. Parcul e situat lângă Cetatea Râşnov, pe drumul care duce în vechea aşezare, într-o zonă împădurită în care domneşte liniştea. Ai spaţii suficiente de relaxare, o terasă în care să iei masa şi bănci pentru odihnă.
7. Curăţenie. Parcul, care se întinde pe 1,4 hectare, e bine întreţinut şi curat. Sunt coşuri de gunoi la tot pasul.
PUNCTE SLABE: parcare gratuită, dar supraaglomerată; lipsesc gardurile de protecţie pe anumite sectoare ale traseului; în parc ai un singur loc de luat masa, care e mereu plin; adolescenţii de 15-17 ani sunt puşi să plătească bilet întreg, ca adulţii (28 lei).
CLICK! Spune
- Peste 4.250 de oameni au văzut deja parcul dinozaurilor
- Intrare adulţi: 28 lei;
- Intrare tineri (15-17 ani): 28 lei;
- Intrare copii (3-14 ani): 22 lei;
- Intrare copii sub 3 ani: gratuită
- Acces traseu aventură: 10 lei (gratuit până la 22 iunie)
Cum arată alte parcuri din Europa
„Rezervaţia dinozaurilor” de la Râşnov păleşte în faţa marilor parcuri tematice din alte oraşe europene. De exemplu, parcul dinozaurilor din Munchenhagen, o comună din nordul Germaniei, îşi întâmpină vizitatorii cu 230 de exponate realizate exemplar, iar vedeta locului e un dinozaur de 45 de metri lungime şi 9 metri înălţime. Turiştii plătesc 11,5 euro pentru a vizita parcul, care se întinde pe circa 5 ha. Foarte vizitate sunt Dinosaur Adventure din Norfolk, Marea Britanie, şi Jurrasic Land din Istanbul, Turcia. În Anglia, adulţii plătesc 9,45 de lire, mai puţin decât copiii (12.30 de lire), iar în Turcia tariful e între 29 de lire turceşti (9,40 euro) şi 39 de lire turceşti (12,64 euro).
Iată o galerie cu cele mai năstrușnice fotografii făcute cu dinozaurii