A murit Vasile Stoica, maratonistul român care a străbătut lumea în scaun cu rotile. Avea 49 de ani


    Vasile Stoica a străbătut întreaga planetă în scaunul cu rotile. Este în Cratea Recordurilor pentru vitezăFoto: lugojeanul.ro
Vasile Stoica a străbătut întreaga planetă în scaunul cu rotile. Este în Cratea Recordurilor pentru vitezăFoto: lugojeanul.ro

Vasile Stoica, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi cu dizabilităţi din România, ale cărui performanţe au ajuns în Cartea Recordurilor, a murit, miercuri, 24 iulie, în urma unui infarct. Avea 49 de ani.

Vasile Stoica a străbătut întreaga planetă în scaunul cu rotile. Lugojeanul este deţinătorul unui record mondial pentru cea mai mare distanţă parcursă într-o zi în scaunul cu rotile, de 132 de kilometri.

Vasile Stoica a participat până în ultimele clipe ale vieţii la competiţii dedicate persoanelor cu dizabilităţi, scrie adevarul.ro.

Ultima dată a concurat la Cupa „Ana Lugojana”, la finalul lunii iunie, unde s-a impus la proba de aruncarea greutăţii, reuşind totodată mai multe locuri doi la tenis de masă şi alte competiţii.

Pentru performanțele lui, Vasile Stoica a fost numit Cetăţean de Onoare al Lugojului, dar şi ambasador al României în străinătate.

Sportivul a murit, miercuri (24 iulie), în urma unui infarct. Avea 49 de ani. Apropiaţii au povestit că acesta era cardiac, dar avea şi alte probleme de sănătate, scrie adevarul.ro.   

“Din 2013, de când a trecut printr-o despărţire, el a fost mai depresiv, nu îşi lua tratamentul şi obişnuia să bea mult. Noi am încercat să îi explicăm că nu e bine, dar din păcate nu am reuşit să îl convingem să renunţe la băutură”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Dorina Vărgatu, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic Lugoj.

Vasile Stoica, performanţe de Cartea Recordurilor

Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor, dar a început să practice sportul în anul 1992, când era în Franţa. Un an mai târziu, a efectuat o călătorie în scaun cu rotile, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile.

În 1995 a efectuat Turul Europei, iar în 1998 a efectuat Turul lumii.

În 2001, a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în scaunul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore.

După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles, de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania.

În 2015, Vasile Stoica  a parcurs 2.000 de kilometri în fotoliul manual rulant în doar 30 de zile, reuşind să ajungă din Lugoj în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, unde a transmis mesajele persoanelor cu dizabilităţi din România şi nemulţumirile acestora.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
culori brazi 2022
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
infidelitate 0 jpeg
Imagini din satelit cu noua baza militara rusa la Mariupol FOTO MAXAR webp
Sung Cho Captură Twitter png
image
image
image
image
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan