A venit iarna! Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Dimitrie


    Peste 30.000 de credincioși au venit până acum să se închine la moaștele Sf. Dimitrie
Peste 30.000 de credincioși au venit până acum să se închine la moaștele Sf. Dimitrie

Sărbătoare mare astăzi pe Dealul Mitropoliei. Îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir despre care se spune, în tradiția populară, că este vestitorul iernii. Moaștele lui din care curge mir sunt scoase în curtea Patrirahiei.

Slujba religioasă va începe la ora 9.30, timp în care credincioșii se vor putea ruga și închina la moaștele sfântului scoase într-un baldachin pe Dealul Mitropoliei.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama.

A fost ucis pe 26 octombrie, pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305).

Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său.

În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie este patronul păstorilor şi vestitorul iernii

Astfel, dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dimitrie desfrunzeşte codrul şi usucă plantele.

Se mai spune că de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Curge mir din moaște

În prima duminică după sărbătoarea sfântului, la vecernie, în biserică are loc desfacerea raclei unde sunt sfintele moaşte, iar Mitropolitul scoate tava aşezată sub acestea, unde se adună şi astăzi Sfânt Mir.

Acest mir care izvorăşte din moaştele Sfântului Dimitrie este colectat şi amestecat cu ulei de la Sfântul Maslu, apoi împărţit în mici recipiente credincioşilor.

Și mâine este o zi mare. Biserica îl prăznuiește pe Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Astfel, de la ora 9.30, Patriarhul Daniel şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gavriil vor oficia Sfânta Liturghie solemn. De sâmbătă și până ieri, 30.000 de enoriași au urcat să se închine la moaște.   

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
Schengen FOTO Shutterstock
inna sexy jpg
horoscop jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
cub Daniel Onoriu png
loredana groza si sotul 7 webp
image
image
image
image
image
image
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg