A zburat 25.000 km, ca să-şi găsească iubirea în România

Ultima actualizare:

  Arlie a fost dotată cu transmiţător satelitar în 2013Foto: Societatea Ornitologică Română
Arlie a fost dotată cu transmiţător satelitar în 2013Foto: Societatea Ornitologică Română

Şi păsările se iubesc! Arlie, acvila vedetă, s-a întors în ţară la cuibul ei din Berivoi, Făgăraş, la sfârşitul lunii martie şi deja şi-a găsit un partener. Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au fost martorii unui ritual spectaculos de împerechere, iar protagonista a fost chiar simpatica pasăre.

Natură sălbatică, penaj extravagant, mişcări incredibile şi sunete parcă nepământene. Acesta este tabloul surprins de doi biologi de la SOR în pădurea din Berivoi, în urmă cu câteva zile. Sebastian Bugariu şi Dorin Damoc, ultimul dintre ei fiind chiar cel care a eliberat-o pe Arlie imediat după ce i s-a montat transmiţătorul satelitar, în 2013, au avut şansa de a vedea o etapă din viaţa intimă a acvilelor ţipătoare mici.

Pasărea a primit hrană de la mascul, apoi a început ritualul de împerechere
Pasărea a primit hrană de la mascul, apoi a început ritualul de împerechere

„Eram pe teren pentru o acţiune de monitorizare în teritoriul acvilei, nu departe de cuib, şi am aşteptat puţin până să o vedem. Dorin a observat-o după puţin timp, pe o creangă a unui conifer de la liziera unde preferă să stea, când pasărea a şi început să vocalizeze. Era semnalul pentru partenerul ei”, ne-a povestit Sebastian. Înainte de împerechere între cele două păsări a avut loc un ritual de curtare. În timp ce Arlie stătea pe creangă şi ”cânta”, partenerul ei vâna şi îi aducea hrană.

“Arlie deja primise şi mâncase o şopârlă. Acest ritual are şi un alt rol, e şi o repetiţie a ceea ce va urma: femela va petrece mult timp la cuib să clocească ouăle, incubaţia durează peste o lună, iar masculul este cel care va vâna frecvent pentru amândoi. Puii devin zburători după 50-55 de zile, dar rămân dependenţi de părinţi câteva săptămâni. Din păcate, doar unul dintre cei doi pui va supravieţui, pentru că la acvile apare fenomenul de cainism. Adică puiul mai puternic îl atacă de obicei pe cel mai slab şi-l împinge afară din cuib”, ne-a mai spus biologul.

Pasărea s-a întors în luna martie, după o călătorie de 196 de zile, în care a parcurs 24.876 km
Pasărea s-a întors în luna martie, după o călătorie de 196 de zile, în care a parcurs 24.876 km

Acvila a migrat din ţară, anul trecut, în 18 septembrie şi a iernat în vestul Africii. Pasărea s-a întors la cuibul ei la sfârşitul lunii martie, după o călătorie de 196 de zile, în care a parcurs 24.876 km.Puteţi sprijini activitatea SOR - primul ONG de mediu din România, prin donaţii în contul RO92RNCB 0092026616360001, BCR Sucursala Sector 5, Bucureşti sau prin donatii pe această pagină http://sor.ro/ro/mid/Implica-te/Doneaza.html

image
image
image
image
image
image
Chereches Germania png
cei mai batrani tripleti guinness jpg
flowers 3876195 1280 jpg
albert nbn instagram jpg
Cine se ascunde in spatele lui Mihai Enat batranul tik toker din Romania Videoclipurile „familiei au strans milioane de vizualizari jpg
intrebare pixabay jpg
articol2 jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg