Alarmă! Unul din doi români are restanţe bancare

image
Cei mai mulţi români se împrumută fără să fie siguri că pot returna banii

Nu mai pu┼úin de 54% dintre rom├óni au acumulat datorii ├«n 2011 ┼či 66% dintre ei au dificult─â┼úi ├«n plata utilit─â┼úilor, rezult─â dintr-un studiu realizat ├«n luna februarie la comanda companiei de recuperat crean┼úe Kruk International. Potrivit datelor culese de la 1.000 de persoane din toat─â ┼úara, doar 6% dintre responden┼úi au realizat c─â le va fi greu s─â returneze banii.

La sf├ór┼čitul anului trecut, rom├ónii aveau restan┼úe la creditele bancare ├«n valoare total─â de 22 de miliarde de lei. Practic, unul din doi rom├óni s-a ├«ndatorat pentru nevoi personale ori pentru achizi┼úionarea unei case ┼či ├«nt├ómpin─â acum dificult─â┼úi ├«n returnarea banilor ├«mprumuta┼úi. Doi din trei rom├óni recunosc c─â au ├«nregistrat datorii la plata utilit─â┼úilor, ├«n vreme ce 45% din num─ârul total al responden┼úilor spun c─â au fost afecta┼úi de ratele ipotecare. Peste 30% dintre ei au probleme cu plata leasingului la ma┼čin─â, ├«n vreme ce 27% din num─ârul celor intervieva┼úi au r─âmas ├«n urm─â cu plata chiriei.

La realizarea studiului au participat 1.000 de persoane din toat─â ┼úara, c─ârora le apar┼úine decizia repartiz─ârii cheltuielilor ├«n gospod─ârie. Din datele studiului a reie┼čit c─â persoanele care ├«nt├ómpin─â celel mai mari dificult─â┼úi ├«n returnarea banilor ├«mprumuta┼úi sunt cele care au o situa┼úie financiar─â dificil─â cauzat─â fie de pierderea locului de munc─â, fie de reducerea substan┼úial─â a salariului ori a veniturilor ├«ntregii familii. Este cazul bugetarilor care au pierdut 25% din venituri la mijlocul anului 2010. Alte persoane care au intrat ├«n acest cerc vicios al ├«ndator─ârii sunt cele care ┼či-au supraestimat posibilit─â┼úile financiare.

La capitolul ÔÇ×Gestionarea datoriilorÔÇŁ, studiul a scos la iveal─â c─â rom├ónii sunt conservatori ├«n alegerea solu┼úiei de ie┼čire din impas. Cei care au acumulat datorii au tendin┼úa s─â apeleze la familie sau la partenerii de via┼ú─â pentru rezolvarea problemei financiare (63%), ar ├«ncerca s─â se descurce singuri (22%) ori ar accepta s─â negocieze cu creditorul ori cu o firm─â de recuperat crean┼úe.

Kruk International, companie de recuperat crean┼úe care a luat fiin┼ú─â ├«n Polonia ├«n 1998, se afl─â pe pia┼úa din Rom├ónia din 2007. Compania recupereaz─â datoriile ├«nregistrate de popula┼úie la institu┼úiile bancare, ├«n numele acestora, ori preia de la b─ânci (prin cump─ârare) dosarele de credit ale rom├ónilor, asum├óndu-┼či ├«n totalitate recuperarea datoriilor. ÔÇ×Noi pornim de la premisa c─â to┼úi debitorii doresc s─â-┼či achite datoriile, dar nu au posibilitatea fiindc─â la momentul acces─ârii creditului nu au luat ├«n calcul rata ridicat─â ori ┼či-au supraapreciat posibilit─â┼úile finaciare. Pentru a-i ajuta s─â ias─â din spirala datoriilor, afl─âm care sunt posibilit─â┼úile lor de rambursare ┼či stabilim ├«mpreun─â rata lunar─â care urmeaz─â a fi achitat─âÔÇŁ, ne-a spus IsabelaIacob, director general Kruk Rom├ónia.

Cu ce se diferen┼úiaz─â o companie de recuperat crean┼úe de o banc─â? La aceast─â ├«ntrebare ne r─âspunde tot Isabela Iacob: ÔÇ×Noi suntem mai flexibili dec├ót institu┼úiile bancare. Dac─â un client conisider─â la un moment dat c─â poate s─â pl─âteasc─â mai mult sau mai pu┼úin dec├ót am convenit ini┼úial, rata i se recalculeaz─â. ├Än toate cazurile pe care le avem noi, dob├ónzile la creditele preluate sunt mai mici dec├ót la b─ânci. Interesul nostru este ├«ns─â s─â recuper─âm banii c├ót mai repede, nu s─â tr─âim din dob├ónzile clien┼úilorÔÇŁ.

Potrivit directorului Kruk Rom├ónia, 10% dintre datornicii din Rom├ónia nu-┼či pot onora nici ├«n┼úelegerile semnate cu companiile de recuperat crean┼úe. ├Än 66% din aceste cazuri, creditorul pune poprire pe salarii pentru recuperarea datoriilor. ├Än restul situa┼úiilor, banii se recupereaz─â din v├ónzarea bunurilor persoanelor restante.

Studiul, realizat de compania TNS CSOP, e reprezentativ la nivel na┼úional ┼či are o marj─â de eroare de cel mult 3%.

david webp
276138604 516868496470142 2126568927628978572 n jpg
4 mircea badea e1569317764158 jpg jpeg
Screenshot 2022 06 28 at 19 48 24 png
BeFunky collage (35) jpg
FotoJet (5) jpg
5 front bac toata clasa jpg
teodora alex insula iubirii3 png
image
image
image
image
sfintii petru si pavel jpg
calendar ortodox 2021 29 iunie sfintii apostoli petru si pavel gabriel toma chituc jpeg
5 front bac toata clasa jpg
telefoane jpeg
social media 6557345 1280 jpg
regina elisabeta a II-a