Alocaţiile copiilor cresc de la 1 ianuarie, cu 6,90 lei

alocatii copii bani jpeg
PSD cere dublarea alocaţiilor copiilor FOTO: Click!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 13 noiembrie, Legea care modifică alocaţia de stat pentru copii. De la 1 ianuarie 2020, alocațiile se vor majora cu 6,90 lei.

De la 1 ianuarie 2020, alocaţiile pentru copii vor creşte anual pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă, scrie adevarul.ro. 

Iniţiativa legislativă prevede că alocaţia pentru copii “se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinta” (ISR). Rata medie a inflaţiei în anul 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimează o rată la final de 2019 de 4,2%.

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsd între 2 şi 18 ani, precum şi pentru ţinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3).

Proiectul a fost înregistrat la Senat în 11 septembrie 2018 şi a fost respins în 14 februarie, dar a trecut de Cameră Deputaţilor, care este for decizional.

De ce se majorează alocațiile copiilor

“Țara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocațiile destinate copiilor”, se arată în expunerea de motive, scrie adevarul.ro.

Inflaţia a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care îşi susţin cu greu existenţa.

De asemenea, migraţia românilor spre alte ţări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate şi pentru demografia ţării., subliniază iniţiatorii proiectului, Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu, deputaţi PNL.

La acest moment, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională. După majorare, cuantumul va ajunge la 156,90 lei.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Citește și:

Cum poţi plăti facultatea copilului doar din alocaţia de stat

Cum pot obține indemnizație absolvenții de liceu și facultate

cub anamaria prodan animat gif
FotoJet (4) jpg
Simona Halep, Instagram jpg
cub armin nicoară png
Regina Elisabeta a II a și Printul Philip profimedia 0606103055 jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
cub anamaria prodan divorț png
Sylvester Stallone și Jennifer Flavin FOTO EPA-EFE
ukraine jpg
petrol
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (2) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg
bunicul luizei melencu supravegheat diicot jpeg