«Am luat şpagă pentru că nu-mi ajungea salariul!»

Ultima actualizare:
Medicul a primit  banii după operaţie
Medicul a primit banii după operaţie

Tupeu maxim! Medicul şpăgar, de la Centrul de Boli Cardiovasculare al Armatei, le-a spus procurorilor care l-au reţinut luni, că a luat mită 2.000 de euro de la un pacient, pentru că veniturile nu-i ajung. Şi asta, în condiţiile în care chirurgul Iancu Mocanu are un salariu lunar de 5.000 de lei, iar, potrivit declaraţiei de avere, deţine mai multe case, maşini, terenuri şi conturi bancare.

Şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea" din Bucureşti, Iancu Mocanu, a fost reţinut luni de procurorii militari după ce asupra sa au fost găsiţi 2.000 de euro, sumă pretinsă unui pacient grav bolnav pentru a-l opera.

În timpul percheziţiei ce a urmat flagrantului, procurorii au găsit în cabinetul medicului mai multe plicuri conţinând sume importante de bani, catalogate de renumitul chirurg ca fiind „atenţii primite de la bolnavi", scrie "Adevărul".

În total, în ziua flagrantului, pe lângă cei 2.000 de euro, doctorul avea şi peste 14.000 de lei. Despre un plic în care se aflau 6.700 de lei, Mocanu le-a spus procurorilor că îl "păstra, având în vedere evoluţia stării de sănătate a pacientului, susţinând că în eventualitatea unui deces ar fi restituit suma soţiei acestuia".

Medicul a primit  banii după operaţie
Medicul a primit banii după operaţie

Cu toate acestea, judecătorii au decis marţi seară ca medicul să fie cercetat în stare de libertate, interzicându-i totuşi să părăsescă localitatea.

În referat, procurorii au explicat că medicul a programat pentru o intervenţie chirurgicală un bărbat de 52 de ani, diagnosticat cu o afecţiune cardiacă gravă, abia după ce s-a asigurat că va primi 2.000 de euro. Aşadar, "chirurgul i-a spus cumnatei pacientului să-l aducă la spital pe 4 septembrie pentru a-l interna", mai explică anchetatorii care au pus la cale flagrantul. Ei au stabilit împreună cu familia pacientului ca mita să fie oferită abia după intervenţia chirurgicală. După mai bine de două săptămâni, bolnavul a fost băgat în operaţie.

Prins cu banii în buzunar, chirurgul a explicat că aceştia nu îi reveneau în întregime, suma urmând a fi „împărţită" între toţi medicii care au participat la operaţie. Astfel, anestezistul trebuia să primească 500 de euro, mâna a doua 300 de euro, 200 de euro îi reveneau celui care se ocupa de perfuzie, iar 1.000 de euro urmau să-i revină lui.

Procurorii au mai menţionat că Mocanu şi-a justificat fapta "prin necesitatea de a-şi menţine un anumit nivel social, adecvat pregătirii şi statutului său, apreciind întreaga această conduită ilicită a sa ca fiind una în afara legii, considerând-o ca fiind una plină de moralitate.

În acest context, inculpatul şi-a justificat conduita ilicită prin insuficienţa veniturilor şi mai ales a necesităţilor de ordin material, fără a ţine cont de veniturile pacienţilor", mai arată procurorii. Dacă va fi găsit vinovat, Mocanu riscă între 3 şi 12 ani de închisoare pentru faptele de corupţie în formă continuată, susţin anchetatorii.

Din interceptările făcute de procurori, reiese cum imediat după intervenţie, ruda pacientului este invitată în biroul chirurgului pentru a-i oferi plicul cu bani.

Cumnata pacientului: "Credeţi-mă, că toţi, toată familia suntem disperaţi, că e tânăr şi e un om bun.Iancu Mocanu: E tânăr, cred şi eu.Cumnata pacientului: Şi e un băiat nemaipomenit, şi muncitor, şi harnic...Iancu Mocanu: Da...Cumnata pacientului: Noi vă mulţumim, vă mulţumim mult de tot pentru tot ce-aţi făcut!Iancu Mocanu: Da...Cumnata pacientului: I s-a făcut rău şi a... Domnu' doctor, exact cum am discutat cu dumneavoastră, cum am stabilit...Iancu Mocanu: Asta e, ce să facem!Cumnata pacientului: Cum mi-aţi spus, uitaţi, dumneavoastră, vă rog mult de tot, uitaţi banii, două mii de euro!

Potrivit imaginilor video surprinse de anchetatori, femeia ar fi scos din geantă un plic cu mai multe bancnote în euro, marcate cu termenul "MITĂ".

Conform declaraţiei de avere, Iancu Mocanu deţine mai multe terenuri intravilane şi unul agricol, două aparta-mente şi trei case de locuit şi două autoturisme. În conturile bancare a declarat că are circa 46.000 de euro şi în jur de 290.000 de lei. De asemenea, el primeşte un salariu lunar de 5.000 de lei.


    Medicul a primit  banii după operaţie
Medicul a primit banii după operaţie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net