Anchetă în cazul bancomatului explodat, la Bucureşti. IGPR: Nu s-a folosit „Mama lui Satan”!

Ultima actualizare:

    Clădirea băncii, devastată de explozie. Hoții au dat atacul la primele ore ale dimineții. Poliția a început o anchetăfoto: Florin Șuler Click!
Clădirea băncii, devastată de explozie. Hoții au dat atacul la primele ore ale dimineții. Poliția a început o anchetăfoto: Florin Șuler Click!

Apar noi informaţii în cazul jafului de la sucursala BCR din bulevardul Theodor Pallady din Capitală. Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, printr-un comunicat de presă, că metoda folosită de hoţi, de a arunca în aer ATM-ul este importată din alte state ale Uniunii Europene, iar până acum nu s-a folosit celebrul explozibil TATP (Triacetonă-Triperoxid) - ,,Mama lui Satan”.

Jaful a avut loc luni dimineaţa (20 mai), puţin după ora 04.00. Întreaga operaţiune a hoţilor a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale băncii. Pe imagini se vede cum doi indivizi, care purtau şapcă şi glugă şi a căror faţă nu se poate vedea, monteză dispozitivul pe bancomat. Apoi se îndepărtează rapid de locul faptei.

Anchetatorii transmit că acest mod de operare a fost importat din statele UE unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

Însă, deși se credea că la jaful de la banca de pe bulevardul Theodor Pallady din Capitală  s-a folosit substanța TATP (Triacetonă-Triperoxid) - ,,Mama lui Satan”, anchetatorii demontează acest mit și spun că nu este vorba despre acest explozibil.

„Din datele existente, a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români (ex. – Austria și Spania)”, a transmis IGPR.

Conform rapoartelor anchetatorilor, primul caz de acest fel, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci și până în prezent, la nivel național au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de distrugere și tentativă de furt calificat și 3 cazuri de distrugere și furt calificat.

Anchete la nivel european

Poliţia mai transmite că, „în cazurile înregistrate în România, polițiștii desfășoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române”.

Totodată, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.

În urma cercetărilor s-a stabilit că este vorba despre mai multe grupuri infracționale care au comis aceste fapte , iar acum poliția este pe urmele făptașilor. De asemenea, potrivit poliției, ”în cadrul activităților desfășurate pentru documentarea cazurilor din Timiș ( distrugere și tentativă de furt) și Arad ( distrugere și furt), a fost probată activitatea infracțională a unei grupări infracționale, iar membrii acestei grupări au fost deja reținuți și ulterior arestați preventiv, iar la acest moment sunt trimiși în judecată”.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net