Anunț important pentru toți românii care au poprire. Ministrul Finanțelor: „Reprezintă un risc fiscal ridicat”

Debitorii cu popriri bancare prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor deoarece folosesc numerar pentru tranzacții, evitând astfel utilizarea conturilor bancare, a declarat miercuri seara ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook.

Debitorii cu popriri bancare prezintă un risc fiscal ridicat de neplată / foto: Pixabay
Debitorii cu popriri bancare prezintă un risc fiscal ridicat de neplată / foto: Pixabay

Aceasta este una dintre propunerile incluse într-un proiect de modificare a Codului de Procedură Fiscală, publicat de Ministerul Finanțelor.

Ce prevede noul proiect 

Proiectul prevede reducerea plafoanelor pentru încasările și plățile în numerar pentru debitorii cu conturi bancare blocate.

 „Debitorii cu popriri bancare prezintă un risc fiscal ridicat de neplată a datoriilor. Popririle se realizează automat, dar s-a constatat că gradul de încasare este foarte mic deoarece debitorii folosesc numerarul pentru tranzacții, evitând rularea banilor prin conturi. În perioada 2021-2023, s-au instituit popriri pentru obligații bugetare restante de 51 miliarde lei, din care s-au încasat doar 7 miliarde lei, deoarece debitorii nu folosesc conturile bancare,” a explicat ministrul pe pagina sa de socializare.

De asemenea, ministrul a subliniat că valorificarea ineficientă a bunurilor confiscate și regulile prea permisive pentru cei care evită plata datoriilor au adus pierderi semnificative la bugetul de stat.

400.000 de contribuabili nu pot beneficia de eșalonare simplificată din cauza legislației actuale

Propunerile din proiectul publicat miercuri au fost stabilite în urma discuțiilor cu mediul de afaceri. Printre acestea se numără și revizuirea principiilor de acordare a eșalonărilor la plată, având în vedere că aproape 400.000 de contribuabili nu pot beneficia de eșalonare simplificată din cauza legislației actuale care nu permite includerea obligațiilor cu reținere la sursă. Acești contribuabili înregistrează obligații bugetare recente, în valoare de 18 miliarde lei.

Proiectul vizează și simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate, după ce valorificarea în procedura de insolvență dura mult timp, prin licitații repetitive la aceeași valoare, ceea ce ducea la degradarea bunurilor și scăderea gradului de recuperare a obligațiilor bugetare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
planseul de la unirii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net