Așa arată blugii de 87.000 de dolari! De ce a costat atât de mult această pereche răpciugoasă?

Ultima actualizare:

De generații întregi, blugii sunt purtați, rupți și purtați din nou. Sunt, probabil, cel mai popular obiect vestimentar aflat la vedere, pantalonii din denim devenind chiar banali, din cauza faptului că sunt purtați de oricine, indiferent de vârstă sau ocazie.

Au fost descoperiți de un „arheolog de denim”

Așadar, cum ar putea o pereche de blugi să valoreze aproape 90.000 de dolari? Mai ales, o pereche care arată ca după război! Ei bine, acesta e detaliul care umflat atât de mult costul perechii de blugi.

Pantalonii au fost găsiți în puțul unei mine părăsite, de peste 140 de ani. Blugii sunt marca Levi's, primul producător al popularului obiect vestimentar, perechea, în sine datând din 1880. 

Kyle Hautner, în vârstă de 23 de ani, și Zip Stevenson, un veteran al pieței de denim vintage au achiziționat împreună perechea de blugi, plătind un total de 87.400 de dolari americani la o licitație.

Acești blugi sunt extrem de rari. Mai ales în această stare fantastică de uzură și mărime”, a spus Zip Stevenson, pentru CNN.

Se pare că minele abandonate pot păstra asemenea relicve uitate sau aruncate de mineri, în trecut. Așa a apărut o nouă categorie de „comori” și, bineînțeles, de căutători ai acestor obiecte. Aceștia își spun „arheologi de denim”. Denim este denumirea corectă a materialului din care sunt realizați blugii. Inițial, denim-ul era utilizat ca foaie de cort, de exploratori și nu numai. Datorită calității și rezistenței, Levi Strauss a realizat o pereche de pantaloni, în secolul al XIX-lea din denim, iar restul e istorie.

Perechea a fost descoperită în urmă cu 5 ani, fiind scoasă la licitație în 2022

Zip Stevenson a auzit pentru prima dată despre perechea de blugi cumpărată, în urmă cu aproximativ cinci ani, când au fost descoperiți, în vestul american, de Michael Harris, care „a căutat în cel puțin 50 de mine abandonate timp de cinci ani și nu a găsit o pereche de calitate precum aceasta”. În 2022, Stevenson a devenit co-proprietar al celebrilor blugi.

Conform acestuia, există doar câteva perechi similare, în lumea, dar sunt păstrate în muzee, fiind prea delicate pentru a fi purtate.

Deși sunt emblematici în întreaga lume, blugii produși în acea perioadă, exclusiv în SUA, de afaceristul Levi Strauss, marchează un episod trist din istoria americană. Pe o etichetă interioară e scris „Produs de resursă umană de culoare albă”. În 1882, în SUA, fusese semnat un act prin care muncitorilor chinezi le era interzis accesul pe piața muncii din America.

Levi Strauss a refuzat să mai respecte amendamentul, în 1890, iar legea a fost abrogată abia în 1943. 

Blugii pot fi admirați în magazinul lui Stevenson, din Los Angeles, unde sunt expuși într-o vitrină securizată, acesta spunând că și-ar dori ca perechea să fie achiziționată de un muzeu de renume, precum Smithsonian sau Muzeu Metropolitan de Artă, din SUA.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net