Aşa îţi calculezi corect bugetul înainte de vacanţă

Ultima actualizare:

Calculează câştigul tău lunar

Cu ajutorul unui calculator, calculează care este câştigul tău lunar.  Trebuie să iei în considerare toate sumele de bani de care beneficiezi în fiecare lună: salariu, sporuri salariale, venituri realizate din activităţi auxiliare, diverse beneficii primite de la serviciu, alocaţiile copiilor, etc. Vezi apoi la ce sumă exactă se ridică veniturile tale.

Fă o listă cu cheltuieli fixe şi variabile

Cheltuielile fixe reprezintă taxe, asigurări şi impozite, iar valoarea acestora o afli, de obicei, la început de an. Dacă ai posibilitatea, plăteşte aceste sume de bani anual, pentru a scăpa apoi de-o grijă. Cheltuielile variabile reprezintă banii alocaţi pentru reparaţii, recondiţionări sau modernizări în locuinţă, pentru mâncare, transport, rate la bănci, întreţinere, facturi la utilităţi etc. Nu uita să iei în calcul şi sumele de bani pentru îmbrăcăminte, îngrijire medicală, vacanţe şi concedii.

Află ce bani ţi-au mai rămas

După ce ai scăzut din veniturile lunare toate cheltuielile lunare fixe şi variabile, află care este suma de bani disponibilă care ţi-a mai rămas. Dacă suma este cu minus, trebuie să mai tai din cheltuieli. Începe cu sumele destinate concediului sau vacanţelor.  În cazul în care ţi-au mai rămas bani puşi deoparte, poţi să-ţi stabileşti nişte ţeluri pe termen lung sau scurt.

Bugetul este  oscilant? Uite ce ai de făcut

Ce te faci dacă observi că bugetul familiei tale este oscilant şi variază de la o lună la altă? Iată câteva sfaturi.

- Fii cât se poate de realist în ceea ce priveşte cheltuielile lunare sau anuale;- Nu uita să opreşti o sumă de bani pentru urgenţe, care să fie disponibilă în orice moment pentru cheltuieli neprevăzute;- Implică-i pe toţi membrii familiei atunci când stabileşti priorităţile şi când hotărăşti care vor fi sumele alocate fiecărui scop în parte.

- Încearcă să consumi mai puţină energie electrică, apă şi căldură. Redu facturile la utilităţi dar şi factura la întreţinere. - Începe sezonul reducerilor şi nu trebuie să ratezi preţurile mici din acest an. Acum este momentul să-ţi înnoieşti garderoba cu bani puţini.- Fă-ţi cumpărăturile din piaţă pentru că poţi negocia cu vânzătorii. În supermarket preţul este fix şi nu este negociabil.

- Folosirea unui calculator pentru buget te va ajuta să calculezi veniturile şi cheltuielile dintr-o săptămână sau dintr-o lună. Încearcă să rămâi pe o singură variantă de calcul a bugetului, fie săptămânal, fie lunar. O combinaţie a celor două nu este deloc recomandată. Nu te îngrijora dacă nu poţi ţine cont de fiecare leu pe care îl câştigi sau în cheltui - cel mai important lucru este să ai o imagine de ansamblu a veniturilor tale. Nu uita să iei în calcul şi cheltuielile ocazionale precum zilele de naştere, nunţi, botezuri, dar şi cheltuielile pe care le faci o singură dată pe an precum taxe, asigurări, impozite.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net