Atenţie! Se anunţă scumpiri cu 25% la carnea de porc

Ultima actualizare:

Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru carnea de porc. Producătorii anunţă scumpiri cu 25%, din cauza scăderii producţiei interne, devastată de pesta porcină africană. Vom ajunge să mâncăm doar din import.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCPR) din România spune că preţul ridicat este o consecinţă a capacităţilor foarte solide ale importurilor. Nimeni nu îşi explică de ce, în condiţiile în care avem carne românească ieftină, preferăm să aducem din importuri la costuri mari. Se cumpără foarte puţină carne autohtonă şi se aduce foarte multă de peste hotare, conform „Adevărul”.

„Este un  paradox, un lucru inexplicabil. Ce logică are să cumperi carne din Germania cu 1,5 euro/kg, în contextul în care la noi este de 1,3 euro/kg? Totul ţine de capacităţile de negociere privind importurile masive. Este cunoscut faptul că 70% din ceea ce se consumă în România provine din import, foarte puţină carne autohtonă ajunge în galantare, pentru că, în ultimii aproape 4 ani, guvernanţii nu au făcut nimic pentru a-i proteja pe fermieri”, a explicat Ioan Ladoşi.

Doar 30% din consum se asigură din ţară

Totul, în condiţiile în care producătorii români vând carne cu 5,5-6 lei/kg la poarta fermei. “Niciodată producţia autohtonă nu a fost suficientă pentru aprovizionarea pieţei de consum din România. În cei mai buni ani ai noştri se asigura un procent de 60% din necesar. Deci, eram nevoiţi să importăm 40%. Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, acum procentele s-au inversat: asigurăm 30% pentru consum şi importăm 70 %. Principalele ţări din care facem aprovizionarea sunt Spania şi Germania”, a explicat Ladoşi. Într-adevăr, în marile lanţuri de hipermarketuri, majoritatea produselor sunt din import.


    Ioan Ladoşi este  preşedintele Asociaţiei  Producătorilor  de Carne de Porc
Ioan Ladoşi este preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc

Ioan Ladoşi spune că în prezent preţul cărnii de porc de la poarta fermei este cu 20% sub cel de anul trecut, însă în magazine, un kilogram de pulpă de porc ajunge la 19 lei-20 de lei/kg. Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine. „Aproape 70% din carnea de porc pe care o consumăm este din import. Fermele româneşti asigură doar o mică parte din necesarul de consum, după ce au fost decimate de pesta porcină africană, în ultimii trei ani şi jumătate. Acum, preţul la poarta fermei se apropie de 6 lei per kilogram, cel mai mic din ultimii ani. Totul, din cauza importurilor ieftine. În 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare”, mai spune Ladoşi pentru „Adevărul”.

«Carnea macră e imposibil de mâncat, o mesteci ca pe gumă»

La Călăraşi, în centrul vechi al oraşului, cea mai ieftină carne se vinde cu 17,5 lei/kg, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii trebuie să scoată din buzunar 22 lei/kg. Clienţii preferă marfă românească, însă vânzările nu sunt ridicate, se cumpără cu porţia. „Marfa este proaspătă, distribuitorii noştri sunt ferme din judeţul Călăraşi, iar preţurile nu le-am mai modificat de un an, chiar dacă au crescut costurile. Puterea de cumpărare nu este atât de mare, având în vedere că zona centrului vechi este locuită în majoritate de pensionari. Nu vindem cantităţi industriale, însă ne menţinem pe linia de plutire”, spune Toni Petre, administratorul unei măcelării. O clientă spune de ce preferă carnea românească: „Am luat şi din supermarket şi nu am fost mulţumită. Nu ştiu cu ce sunt hrăniţi porcii, dar carnea macră e imposibil de mâncat. Altădată când făceai o friptura la tavă ţi se topea în gură, acum o mesteci ca pe gumă, doar slănina e bună de topit sau ciolanul pentru piftie. Cel mai sigur iau de la măcelăria din cartier, pentru că ştiu că se aprovizizionează cu carne românească”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net