Athénée Palace Hilton, «operaţie estetică» la 107 ani. George Copos investește 30 de milioane de euro

image
Aşa arată acum, după modernizare, Lobby-ul Collonade

Există locuri şi clădiri unde istoria te trage de mânecă atunci când treci prin dreptul lor şi pentru care anii nu contează. Hotelul Athénée Palace, prima clădire de beton armat cu mai multe etaje din Bucureşti, împlineşte 107 ani şi este dovada vie a faptului că piatra are nobleţe. Proprietarul, omul de afaceri George Copos, investeşte 30 de milioane de euro pentru a da imobilului tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.

Construit în 1914 şi situat pe Calea Victoriei, cea mai veche şi lungă stradă din România, hotelul oferă o vedere spectaculoasă către Piaţa Revoluţiei, Ateneul Român şi Palatul Regal. Hotelul a fost bombardat, ciuruit de gloanţe, a suportat cutremure, dar a rămas în picioare.

image
Restaurantul Le Diplomate

Printre cei care au dormit, au iubit, ”au pus ţara la cale” sau doar s-au simţit bine, în camerele, saloanele şi restaurantele sale se numără personalităţi care au marcat istoria, politica, sportul sau cultura. Numele sunt puţin importante, căci paşii multora le ştiu doar coloanele şi zidurile.

image
Restaurantul Le Diplomate la începutul secolului XX

Regele Carol al II-lea, scriitori precum Geo Bogza, Octavian Goga, Camil Petrescu, Nichita Stănescu, Paolo Coelho, fotbalişti de valoare mondială ca Marco Van Basten, Edwin Van der Saar, Messi, sau artişti monumentali precum Joe Cocker, Lady Gaga, Rolling Stones şi Tom Jones sunt doar câţiva.

image

Hotelul are acum 278 de camere şi apartamente, 13 săli de şedinţe, un club de sănătate cu piscină şi două restaurante, o terasă şi un bar.

Modernizat acum pentru a patra oară 

George Copos a anunţat, ieri, finalizarea primei etape a procesului de renovare a Athénée Palace Hilton.

image
1915

Este vorba de a patra operaţiune de acest tip de la inaugurarea acestei embleme a capitalei României. Celelalte au avut loc în 1937, 1944 şi 1993. S-a renovat deocamdată ”Aripa nouă” a hotelului, cu 132 de camere.

image
1939

Tot proiectul de renovare şi modernizare a fost planificat la o valoare totală de 25 milioane de euro, dar se preconizează că până la finalul acestuia se va ajunge la 30 milioane de euro, bani luaţi printr-un credit.

image
1980

”Lucrările s-au finalizat într-un timp record, respectiv mai puţin de 6 luni. Am dat jos tot ce era vechi, clădirea a fost practic la roşu şi am schimbat utilităţi, tâmplărie, mobilier. Pe acoperiş este acum o uzină cu tot ce este mai modern în domeniu”, a declarat proprietarul George Copos.

image
2021

Acesta a povestit că etapa a doua a renovării şi modernizării Athénée Palace Hilton, adică a aripii vechi, va începe în octombrie. Lucrările sunt estimate a se finaliza la sfârşitul lunii iunie 2022. 

Şi Hotelul Lido a fost refăcut din temelii 

image
Hotelul Lido a fost redeschis în 2019

Un alt hotel, emblemă a Bucureştiului, a renăscut în ianuarie 2019. Este vorba despre celebrul Lido de pe Bulevardul Magheru, care a fost preluat de lanţul Phoenicia. După un amplu proces de renovare şi o investiţie iniţială de 5 milioane de euro, s-a reuşit readucerea hotelului la eleganţa perioadei interbelice. Clasificat la patru stele, Lido by Phoenicia are 115 camere, dintre care 18 apartamente. În interior au fost păstrate unele elemente originale, precum liftul, tavanul din unele camere şi treptele. Dispune de 2 restaurante – Restaurant Lido şi Lido’s Brasserie & Bar, 2 săli de conferinţă, sală de fitness şi masaj.

BeFunky collage (6) jpg
gyuri pascu si daniela marin
10 gina pistol rochie maria lucia hohan chefi la cutite 3 jpg jpeg
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg
vladimir putin si bomba nucleara
poster TeamBuilding
Imagine din orașul Izium - Război în Ucraina FOTO Profimedia
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
image
image
image
image
Printesa Diana Andrew Charles (sursa foto Hepta/colaj Click!)
vladimir putin si bomba nucleara
bec
foto1 visarion alexa la tribunal Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
botulism Sursă foto: Profimedia
Edward Snowden conferinta rusia sursa wikipedia jpg