Au făcut o salată de 1.000 de kilograme!
O salată uriaşă a fost preparată ieri la Oradea şi apoi oferită gratuit, în mii de porţii, cu ocazia evenimentului "Primăvara din grădină", un târg de promovare a produselor autohtone şi a unui stil de viaţă sănătos.
Ditamai salata la Oradea! Într-un recipient cu diametrul de trei metri a fost pusă mai întâi salata verde, tocată mărunt, produsă ecologic, peste care, în formă de stea, au fost aşezate rânduri de morcovi daţi prin răzătoare, ridichi, castraveţi feliaţi, cubuleţe de brânză, gogoşari, crutoane aromatizate, ceapă verde şi roşii din primele recolte ale anului. De jur împrejur s-a turnat un sos preparat din iaurt, ulei de măsline, muştar, miere şi oţet de mere. Toate ingredientele mărunţite au fost apoi amestecate vârtos de doi bucătari, care au primt ajutor din public. Toţi cei care au trecut sâmbătă seară prin curtea Cetăţii Oradea au avut parte de o porţie delicioasă de salată.
24 de kilograme de piept de pui
La acest preparat, mai exact la mărunţirea ingredientelor, au lucrat timp de aproape trei ore membrii Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare “Crişana”, organizatorii evenimentului. Prezentator a fost preşedintele asociaţiei, conferenţiarul Dorin Popa, specialist în studiul vinului.
“La salata de primăvară, aşa cum am numit-o noi, am folosit 300 de kilograme de salată bio şi zeci de kilograme de castraveţi, morcovi, ţelină, roşii, ardei gras, ridichi, ceapă verde, brânză telemea de oaie, crutoane cu ulei de măsline şi usturoi şi 24 de kilograme de piept de pui pregătit la cuptor cu ierburi aromate”, a explicat Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România. “În total, cu sos, cu brânză şi cu carnea de pui, salata a ajuns la o tonă. M-am bucurat să fiu invitat la acest mare eveniment”, a adăugat Bercea.