Averea lui Tudor Arghezi, motiv de luptă. Cine e moştenitorul din acte


    Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani, la un azil de bătrâniFoto: UBB TV
Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani, la un azil de bătrâniFoto: UBB TV

Mitzura Arghezi a murit, iar în urma ei rămâne o dispută „pe viaţă şi pe moarte” în privinţa averii moştenite de la celebrul Tudor Arghezi. Războiul îi are în prim-plan pe nepoata poetului şi pe Traian Radu, succesorul legal, conform testamentului Mitzurei.

Averea lui Arghezi constă, în primul rând, în manuscrisele scriitorului, drepturile de autor şi casa în care a locuit Mitzura. Doina Teodeorescu Arghezi, fiica lui Baruţu Arghezi, fratele Mitzurei, consideră că i se cuvin aceste bunuri. Traian Radu, bărbatul al cărui nume apare în testament, respinge catogoric aceste pretenţii şi susţine că Doina este fiica „nelegitimă” a lui Baruţu.

Disputa pe averea lui Arghezi: acuzaţii reciproce

„Doina Teodorescu este copilul ilegitim al lui Baruţu Arghezi. El toată viaţa, în toate scrisorile, a negat această paternitate. Mitzura nici n-a vrut să ştie de ea. Era un copil din afara căsătoriei”, a declarat Traian Radu pentru ziarul Ring.

El a explicat de ce a considerat Mitzura Arghezi că trebuie să-l lase pe el unic moştenitor. “Mitzura mi-a spus: «Uite, Traian, tu la urmă le dai la Academie, le dai cui vrei tu, ca să nu ajungă această individă (Doina Teodorescu Arghezi – n.r.) să hotărască cine să apară şi cum să apară. Păi, dacă ăsteia o să-i dea cineva 10 lei, e în stare să vândă cum a vândut Dorli Blaga drepturile de autor ale tatălui ei!». De-aia mi-a lăsat mie drepturile de autor, ca să nu ajungă la individa asta. În 2011 este ultimul testament, unde spune că-mi lasă şi drepturile de autor ca să nu poată individa asta să le dea cine ştie unde. Că atât aşteaptă hienele de edituri. Eu sunt singurul moştenitor, iar dacă vreau să las drepturile unei pisici, le las unei pisici”, a mai spus el reporterilor de la Ring.

De partea cealaltă, Doina Teodorescu Arghezi crede că este dreptul ei să moştenească averea. “Nu am exclus posibilitatea de a-l da în judecată pe Traian Radu. Nu este vorba numai despre drepturile de autor, ci de tot ceea ce implică moştenirea. După o viaţă de om, fiecare a strâns câte ceva. În situaţia asta, numărul şi valoarea lucrurilor rămase după Mitzura sunt mai mari, inclusiv casa unde a locuit până a fost internată. Eu sunt jurist, deci ştiu ce vorbesc şi cunosc foarte bine valoarea cuvântului scris şi vorbit”.

Traian Radu mai spune că Doina Teodorescu a folosit abuziv numele Arghezi, întrucât pe Baruţu Arghezi îl chema în acte Iosif Teodorescu.

Drepturile de autor al lui Tudor Arghezi nu sunt la Minerva

După ce s-a speculat că drepturile de autor ar fi fost cedate Editurii Minerva, ziarul Ring a aflat că acestea au rămas la Mitzura Arghezi şi, mai departe, la Traian Radu. “Nu există nicio astfel de chestiune cu Editura Minerva privind drepturile de autor. Singura legătură este dată de faptul că dl Traian Radu a lucrat în anii ’80 la editură, iar el este, prin testament, lăsat moştenitor al Mitzurei Arghezi”, a declarat pentru publicaţia amintită Ana Munteanu, redactor-şef al Editurii Minerva.

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Ceaușescu jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub razvan ciobanu png
horoscop zilnic gemeni jpeg
cub theo rose anghel damian png
cub gabriela marin denise pilafai png
Tiktok webp
kovacs istvan epa efe h 56708481 jpeg
image
image
image
image
5 vloggerita mimi in depresie 5 jpg jpeg
Politia din Muntenegru FOTO Shutterstock jpg
cum se epilau femeile in antichitate jpg
Joshua Cooper jpg
sarcina in vis jpg
Prima doamnă a SUA s a ocupat de decorațiuni jpg