BEC: 46,23% prezenţă la vot. Ponta: «Băsescu e practic demis» / Traian Băsescu: «Românii au refuzat lovitura de stat»
Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni. Cel puţin asta reiese din datele anunţate de Biroul Electoral Central luni dimineaţă, la ora 13.30
UPDATE 14:04 Potrivit BEC, după numărarea a 99,97% din voturi s-au constatat următoarele: din totalul de 18.288.757 de alegători înscrişi pe listele de vot, s-au prezentat la urne 8.455.336, repezentând 46,23% din total. Dintre aceştia, 7.400.508 români ( 87,52%) au votat pentru demiterea preşdintelui Băsescu, în timp ce 943.031 ( 11,15%) au votat împotriva demiterii. În total, au fost anulate 111.797 de buletine de vot.
Rezultatele finale, după centralizarea celor 0,03% din voturile ce nu au fost numărate, vor fi făcute publice miercuri.
UPDATE 10.06 Potrivit ultimului sondaj al Biroului Electoral Central, din totalul de 17.984.621 de români cu drept de vot au votat 8.297.135, respectiv 46,13 % din persoanele înscrise pe listele electorale. În acest procent sunt incluse atât voturile din Diaspora, unde românii au votat la 281 de secţii din totalul de 306, dar şi voturile din urnele mobile. Victor Ponta a declarat că nu va colabora cu Traian Băsescu. "Din postura pe care o avem, de majoritate parlamentară, trebuie să-i apărăm pe cei opt milioane de români de Băsescu. El e practic demis, trăieşte în lumea lui. Băsescu trebuie să plece".
Potrivit BEC, la scrutin au participat 45,95% din cei înscrişi pe liste, sub pragul de 50%+1 necesar pentru validarea referendumului. Citiţi detalii aici!
Traian Băsescu: «Românii au refuzat lovitura de stat»
La închiderea urnelor de vot, Traian Băsescu şi-a anunţat victoria, spunând că "flacăra democraţiei a rămas aprinsă". "Flacăra democrației a rămas aprinsă. Românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari conduși de Ponta și Antonescu", a spus Traian Băsescu în debutul discursului său de duminică seara.
"Vreau să le mulțumesc celor care trecând peste supărarea lor au înțeles că azi nu a fost un referendum despre Băsescu, ci în favoarea Europei și împotriva unei lovituri de stat", a subliniat preşedintele suspendat.
"E clar că mulți români au nemulțumiri față de cele întâmplate în ultimii ani. Am convingerea că fractura din societate trebuie stopată, trebuie anihilată, pentru că România are nevoie de toată forţa poporului ei pentru a trece mai departe prin perioada dificilă şi în acelaşi timp are nevoie de forţa întregului ei popor pentru a reuși în procesul de integrare în lumea civilizată", a mai spus Traian Băsescu.
"Vreau să le mulţumesc lui Vasile Blaga, Monicăi Macovei, lui Răzvan Ungureanu, domnului profesor Patahagi, domnului Mihai Danciu şi tuturor acelora care nu sunt aici, dar au fost alături de mine", a ţinut să precizeze preşedintele suspendat.
"Adevăratul referendum este acela în care li se cerea Parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Pentru asta urmează să dăm o adevărată bătălie politică. Nu pot avea pretenţia ca doar referendumurile care le conving să poată fi validate. Puşcăriabilii trebuie să înţeleagă că referendumurile validate sunt obligatorii, pentru că reprezintă suveranitatea exercitată direct de români", a continuat Băsescu.
"Vă mulţumesc încă o dată, români, că n-aţi validat lovitura de stat!", a conchis Traian Băsescu.
Traian Băsescu: «Din nefericire pentru domnul Ponta, sunt mai puternic ca niciodată după acest vot»
Crin Antonescu: «Azi a fost o zi mare»
"Românii au vorbit puternic, au vorbit răspicat, au vorbit așa cum vorbesc națiunile care au cu adevărat vocația democrației. Nu cunoaștem deocamdată rezultatele finale și oficiale ale acestui referendum, sunt însă câteva lucruri care mă determină și mă îndreptățesc să spun ceea ce am afirmat adineauri. Într-o situație în care acest referendum a fost boicotat PDL și de către însuși președintele suspendat Traian Băsescu, pe de o parte, de către UDMR și marea parte a cetățenilor de origine maghiară ai României, în condițiile unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetățenii români, într-o majoritate indiscutabilă, pe care o cunoaștem toți, au răspuns chemării la referendum, au răspuns într-un mod extraordinar, prin amploarea, intensitatea și corectitudinea comportării lor", a declarat Antonescu.
"Ceea ce am putut vedea cu toții și ceea ce au putut vedea toți cei care sunt îndoiți de calitatea democrației din României a fost un cetățean român conștient de drepturile și de obligațiile sale, un cetățean român hotărât să spună 'prezent' la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei țări. România a dovedit pe deplin astăzi că este o țară pe deplin democratică, ai cărei cetățeni înțeleg sensul democrației și înțeleg să-și exercite drepturile fundamentale", a continuat el.
Victor Ponta: «Rezultatul votului reprezintă o nouă legitimitate pentru Guvern»
Prim-ministrul Victor Ponta a fost destul de reţinut în declaraţii duminică seară, după încheierea scrutinului.
"Aş vrea să-mi exprim satisfacţia şi să mulţumesc Ministerului Administraţiei şi Internelor şi celorlalte instituţii care astăzi au organizat, ca pe 10 iunie, în mod impecabil un scrutin extrem de complicat, precedat de tensiuni politice şi acuze aberante şi abjecte de foarte multe ori. Astăzi n-a existat niciun fel de disfuncţionalitate majoră", a spus şeful Executivului.
"Consider că această prezenţă masivă, şi dacă exit-poll-urile se vor confirma, la fel şi rezultatul votului - undeva la 90% favorabil - reprezintă o nouă legitimitate pentru guvernul pe care îl conduc, pentru politicile pe care guvernul le-a promovat. E clar că politicile noastre se bucură de un sprijin al majorităţii populaţiei", a continuat Victor Ponta.
"În mod sigur, datele finale le vom avea în următoarele ore, inclusiv validarea sau nevalidarea urmează a fi stabilită în baza datelor BEC şi apoi de CC, dar vreau să spun că o prezenţă masivă şi un vot covârşitor, sigur, într-o anumită direcţie, ţinând cont că, din 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, aproape trei milioane trăiesc în străinătate. Sunt 1,5 milioane de cetăţeni de etnie maghiară care astăzi au preferat să nu participe la acest scrutin", a adăugat premierul.
Într-un mod subtil, Ponta i-a adresat un mesaj şi preşedintelui care tocmai celebrează succesul său.
"Un preşedinte care a fost ales cu cinci milioane şi are peste opt milioane de români care nu-l mai vor în funcţie ar trebui să reflecteze mult mai serios la acest vot şi ar trebui să decidă în ce măsură e legitim sau nu să reprezinte România", a declarat prim-ministrul. Ponta a spus că "orice om politic care spune că poate ignora votul a în jur de nouă milioane de români este rupt de realitate".
"Guvernul României va respecta toate legile, deciziile CC şi vom acţiona ca un factor de stabilitate şi un factor de progres pentru România în perioada următoare, indiferent de rezultatul final - de validare sau invalidare a referendumului", a mai spus Ponta.
"Aş vrea să fac un apel: Cei care vorbesc despre fraudă, ar trebui să se uite la televiziuni să vadă miile de oameni tineri, care, până la momentul închiderii secţiilor de vot, au stat la coadă, ca să voteze şi să ceară iertare acelor tineri care sunt interesaţi de viitorul ţării lor", a conchis premierul.