Cadouri de la stat, în an electoral: bani în plus pentru sute de mii de români

Ultima actualizare:

    MAME  + 15 milioane lei
MAME + 15 milioane lei

În plin an electoral, statul e mai darnic ca niciodată. Cu aceeaşi mărinimie cu care şi-au votat privilegii, guvernanţii şi parlamentarii au hotărât să dea înapoi românilor banii pe care i-au luat din buzunare. Sute de mii de bugetari, pensionari şi mame se vor bucura de „cadouri electorale”.

Senatorii au hotărât luni seară că toţi bugetarii cărora le-au fost tăiate sporurile şi alte venituri de natură salarială în timpul guvernării Boc să beneficieze de banii reţinuţi. Executivul consideră că această măsură are ca scop repararea nedreptăţilor făcute în perioada 2010-2013 prin diminuarea fără rost a veniturilor angajaţilor din sectorul public.

Este vorba de sute de mii de profesori, medici şi funcţionari ai administraţiei publice care au obţinut venituri considerate nelegale în urma rapoartelor Curţii de Conturi sau alte instituţii de control.

Conform ministrului Muncii, Rovana Plumb, circa 300 de milioane de lei nu vor mai ajunge la stat, însă acest lucru nu va afecta în nici un fel bugetul, pentru că nici măcar nu au fost prevăzuţi în exerciţiul bugetar pentru acest an. Deci, cineva i-a pus deoparte, special pentru a-i restitui în această perioadă electorală. La fel de fericiţi vor fi şi peste 30.000 de pensionari şi 12.460 de părinţi care au încasat necuvenit  pensii şi indemnizaţii pentru creşterea copilului.

Statul renunță la 380 de milioane de lei

Vârstnicii vor fi scutiţi de la restituirea sumelor primite în plus ca urmare a greşelilor făcute de funcţionari în calcularea pensiilor. Din estimările Ministerului Muncii, pensionarii în cauză au primit, în medie, circa 2.000 de lei în plus, iar prejudiciul total realizat de funcţionarii neatenţi se ridică la 65 de milioane de lei. Mamele care s-au aflat în concediu de creştere a copilului vor fi şi ele scutite de la plata unor sume încasate necuvenit. E vorba de indemnizaţii calculate greşit şi de venituri realizate ilegal în perioada concediului, care se ridică la 15 milioane de lei. Atât pensionarii cât şi mamele care au restituit deja banii încasaţi pe nedrept, în baza unor înştiinţări de plată, vor primi înapoi sumele achitate, în termen de cinci ani, din 1 ianuarie 2015. Măsurile vor intra în vigoare după votul Camerei Deputaţilor, programat marţea viitoare.

Legea CAS şi «electorata» agită spiritele

Deputaţii vor decide săptămâna viitoare dacă dau undă verde legii de reducere a contribuţiilor asigurărilor sociale (CAS), cu cinci procente, la angajatori. Proiectul Guvernului a fost aprobat de Senat, însă nu are susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a declarat că Ministerul de Finanţe şi Guvernul nu au explicat cum va fi redus deficitul bugetului asigurărilor sociale în urma aplicării acestei măsuri. O altă decizie care a agitat spiritele pe scena politică a fost „electorata”, o facilitate acordată de stat românilor care nu mai fac faţă ratelor la bancă. Orice român care are un venit de cel mult 2.200 de lei brut pe lună poate beneficia de înjumătăţirea ratei pe o perioadă de cel mult doi ani. Finanţiştii spun că, de fapt, doar băncile au de câştigat, nu şi clienţii, care vor returna mai mulţi bani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net