Calendar ortodox 2020, 11 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Daniil Stâlpnicul şi Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul


    Sfântul Daniil Stâlpniculminiatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul
Sfântul Daniil Stâlpniculminiatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul

Sfântul Daniil Stâlpnicul şi Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul sunt prăznuit la data de 11 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Daniil Stâlpnicul şi Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 11 decembrie. Zi de post.

Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara în Mesopotamia, lângă cetatea Samosata din părinţi creştini, Ilie şi Marta. Marta avea mare durere în suflet pentru că era stearpă şi din acest motiv era batjococrită de cei din jur. Într-o seară plină de durere a ieşit în noapte să se roage pentru a avea un copil. Peste noapte a visat două candele răsucite care coborau peste capul ei şi curând a rămas însărcinată. Când a născut a scăpat de amândouă necazurile, ar sterpiciunii şi al durerii. După ce l-a născut nu au vrut să-i dea nume pentru ci doreau să fie numit de Dumnezeu. Au mers la o mănăstire şi i-au cerut stareţului să le dezvăluie numele ales de Dumnezeu. Stareţul a luat Scriptura şi i-a dat-o copilului iar acesta a deschis-o la cartea Sfântului Proroc Daniil, şi aşa s-a numit pruncul, cum a binevoit Dumnezeu.Copilul de mic a arătat că e roadă bună, căci fapta bună îl urma peste tot iar la 12 ani a fugit de acasă şi s-a rugat de egumen să-l primească deşi acesta-l refuza. Părinţii l-au căutat mult şi când l-au găsit la mănăstire s-au bucurat că e teafăr şi s-au minunat că un copil atât de mic a ales călugăria. A crescut cu dragoste de Dumnezeu până când s-a aprins în el dorul de a vedea Ţara Sfântă. Pe atunci Palestina era în război dar asta nu l-a împiedicat să plece în călătorie. Pe drum a trecut întâlnit un bătrân ce aducea cu Sfântul Simeon Stâlpnicul care i-a spus să plece la Constantinopol, noul Ierusalim, căci acolo, în ţara sfântă ar fi în primejdie acum. El şi-a dat seama că este chiar sfântul Simeon ce-l care-l întrumă şi a luat calea Constantiopolului. Pe drum s-a oprit la un templu părăsit care era sălaş de demoni care s-au năpustit asupra lui s-l sperie şi să-l gonească. Dar el s-a rugat şi a postit după cuvintele ui Hristos “Acest neam nu poate ieși cu nimic, fără numai cu rugăciunea și cu postul”, până nu a mai rămas picior de demon prin preajmă.După nouă ani de vieţuire acolo şi după ce l-a vindecat cu rugăciune pe patriarhul greu bolnav, a avut o vedenie în care Sfântul Simeon îl chema să i se alăture. Aşa că sfântul a suit într-un turn şi a stat acolo asemenea lui Simeon până la moarte. Multe minuni a făptuit el, a fost ispitit, mulţi l-au bârfit şi l-au vorbit de rău, dar din turn nu a coborât decât să fie hirotonit preot.Pe ucenici îi învăţa smerenia, iubirea de aproape, primirea străinilor, postul, privegherea sărăcia şi cea dintâi poruncă, dragostea.

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul

Glasul 1Stâlp al răbdării ai fost râvnind strămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul

Glasul al 8-leaCa niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.Suindu-te pe stâlp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte şi ca o stea mult strălucitoare, ai depărtat, părinte, întunericul înşelăciunii. Pentru aceasta te rugăm pe tine, luminează şi acum, în inimile robilor tăi, lumina cea neapusă a cunoştinţei.

Calendar ortodox 2020, 11 decembrie. Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Sfântul Luca cel Nou a trăit la Constantinopol şi a luptat în armata lui Constantin “cel născut în porfiră” împotriva bulgarilor. A văzut atâta moarte şi el a scăpat nevătămat. Recunoscător lui Dumnezeu pentru grija pe care i-a purtat-o s-a călugărit şi s-a retras într-un turn din Calcedon unde a petrecut 45 de ani în post şi rugăciune, astefel reuşind să-şi curăţească inima de toate patimile trupeşti şi sufleteti iar mintea şi-a curăţit-o de gândurile lumeşti.

La 11 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Achepsei şi Aitala;
  • Sfântul Mucenic Mirax;
  • Sfântul Mucenic Varsava;
  • Sfinţii Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian şi Sfinta Mucenite Vevea;
  • Cuviosul Leontie din Ahaia.
horoscop zilnic 1 martie jpeg
antonia sexy jpg
cub ioana ginghină png
4 front doctorita spagara jpg
cub iuliana marciuc png
Fumat - tigara - femeie care fumeaza FOTO Shutterstock
cub morris png
cub isabela onoriu png
image
image
image
image
image
image
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
Ivona Nenu jpg
cub sexy teniswomen png
4 front doctorita spagara jpg
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg