Calendar ortodox 2020, 12 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni


    Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minunifoto: doxologia.ro
Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minunifoto: doxologia.ro

Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este prăznuit la data de 12 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 12 decembrie. Dezlegare la peşte.

Sfântul Spiridon episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este de loc din insula Creta şi de mic s-a arătat a fi smerit cu inima smerită şi făcător de fapte bune. El a fost păstor la oi la fel ca regele David cu a cărui blândeţe se asemăna. S-a căsătorit la vremea rânduită dar soţia îi moare curând şi el alege să slujească lui Hristos. Găzduia pe oricine era în nevoie şi făcea multe fapte bune. Fusese înzestrat de Dumnezeu cu darul vindecării de boli grele, scotea duhurile din oameni numai cu cuvântul. Sfântul Spiridon a fost schingiuit şi întemniţat în timpul persecuţiilor, iar mărturiile despre minunile lui sunt nenumărate aşa încât tot ce se ştie de despre sfântul Spiridon se ştie din minunile pe care la-a făcut şi după ce şi-a pus sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos a fost înmormânat cu cinste în biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda şi multe minuni se mai săvârşesc încă la mormântul lor. Cei care au în grijă racla cu moştele sale mărturisesc că uneori trupul sfântului dispare pentru perioade scurte de timp şi când reapare este cald şi prăfuit. Papucii din raclă sunt schimbaţi cu regularitate, în fiecare an, la 12 decembrie, iar martorii spun că deseori aceştia sunt tociţi şi uzaţi exact cum ar fi fost folosiţi. De aceea se spune că Sfântu Spiridon al Trimitundei este un sfânt călător care umblă în toată lumea pentru a îl vesti pe Hristos.

Troparul Sfântului Ierarh Spiridon

Glasul 1Soborului celui dintâi te-ai arătat apărător şi de minuni făcător, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Spiridon, părintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moartă în groapă tu ai vorbit şi şarpele în aur l-ai prefăcut. Şi când ai cântat sfintele rugăciuni, îngeri ai avut împreună cu tine slujind, preasfinţite. Slavă Celui Ce te-a preamărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Ierarh Spiridon

Glasul al 2-leaCele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.De dragostea lui Hristos fiind rănit, preasfinţite, mintea înălţându-ţi-se de lumina vie a Duhului, ai dobândit încercarea cea lucrătoare, prin adânca-ţi cugetare la cele înalte, insuflate de Dumnezeu şi jertfelnic Dumnezeiesc făcându-te, cere pentru toţi Dumnezeiasca iertare.

La 12 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Sinet;
  • Sfântul Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • Sfinţii Cuvioşi Amonata şi Antu.
mariana moculescu jpg
1 horoscop luna noua in berbec jpg jpeg
shutterstock 165207755B jpg
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
adrian romcescu mp4 thumbnail png
Culita Sterp masina accident (1)B jpg
cabral dominicana jpg
foto1 la sfinxB jpg
Răzvan Burleanu în Qatar FOTO Twitter
Mercenari Wagner FOTO Telegram png
image
image
image
image
foto1 la sfinxB jpg
shutterstock 165207755B jpg
minivacanta 1 decembrie jpg
foto 1 bec economic jpg
Screenshot 2022 11 29 at 21 10 20 png
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO