Calendar ortodox 2020, 30 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei celei Mari este prăznuit la data de 30 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Grigorie este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 30 septembrie. 

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei celei Mari (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei celei Mari (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2020, 30 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari

Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei celei Mari, era din neamul regilor Arsacizi ai Armeniei. Tatăl său, Anac, după ce a fost de folos regelui Khosrov s-a apropiat de el cu viclenie, l-a ucis dorind puterea pentru el, dar nu a reușit și a fost condamnat la moarte împreună cu toată familia lui.

Grigorie era copil mic și de aceea a fost scăpat de protectorii lui Sofia și Yevtagh care l-au luat cu ei în Cezareea Capadociei, unde l-au încredința spre a fi educat unui preot creștin pe nume Firmilian. Grigorie s-a căsătorit și a avut doi copii, Bardanes și Aristakes iar când Tiridat fiul lui Khosrov a ajuns rege Grigorie s-a întors în țara natală și i-a slujit cu credință.

Când Tiridat a aflat că Grigorie este creștin i-a cerut să slujească idolilor și lovindu-se de refuzul său l-a torturat și apoi l-a aruncat într-o groapă cu șerpi și vipere ce există și astăzi sub biserica Khor din Virap, groapa în care sfântul a suferit vreme de 15 ani. În anul 297 ticălosul de Tiridat a distrus mănăstirea Sfintelor Gaiani și Ripsima și a ucis toate măicuțele și surorile care se nevoiau acolo și drept pedeapsă Dumnezeu i-a luat mințile. Sora lui a avut un vis care-i spunea că numai Grigorie îl poate vindeca. După vindecarea minunată Tiridat a trecut la credința creștină și a dat decret prin care orice armean dorește poate îmbrățișa creștinismul fără să sufere vreo constrângere.

Grigorie a fost numit patriarh și fiul său, care i-a urmat la tron, a fost printre cei 318 Sfinți Părinți care au participat la primul sinod de la Niceea. Sfântul Grigorie s-a retras într-o peșteră pe muntele Sebuch unde și-a petrecut restul vieții până în anul 335 iar trupul său a fost găsit de niște păstori. 

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

 Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei

 Glasul al 2-lea 

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Pe cel mărit și ierarh, ca pe un nevoitor al adevărului, astăzi să-l lăudăm toți cu cântări și cu imne de laude; pe păstorul și învățătorul cel priveghelnic, pe Sfântul Grigorie Luminătorul a toată lumea, căci se roagă lui Hristos să ne mântuim noi.

 La 30 septembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniți

  • Sfintele Mucenițe Ripsimia, Gaiani și alte treizeci și două de cuvioase mucenițe femei și fecioare; 
  • Sfinții șaptezeci de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia; 
  • Sfântul Mucenic Stratonic; 
  • Sfântul Mucenic Mardonie;

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net