Calendar ortodox 2022, 18 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei este prăznuit la data de 18 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 septembrie.

Sfântul Ierarh Eumenie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Eumenie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 18 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

Sfântul Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei, a lăsat tot ce avea și-a luat crucea și i-a urmat lui Hristos. El ș-a împărțit averea săracilor știind că-i va fi tare greu să intre în Împărăția cerurilor încărcat de bogăție. El a considerat că tot ce este lumesc, gunoi este și pe toate le-a lăsat și a alergat după Hristos. El a lepădat și grosimea trupului nevoindu-se cu pribegia și postul ferindu-se de toată plăcerea trupească și iubirea dulcețurilor.

A renunțat și la somn până când sufletul și trupul i s-au curățat de patimi și a devenit lăcaș pentru Duhul Sfânt. Pentru că strălucea ca un far călăuzitor a și toți îui vedeau viața cea sfântă a fost ales ca episcop al Gortinei unde lumina păstoria sa și biserica lui Hristos. El stătea în scaunul episcopal și prin pilda și exemplul său dădea învățătură alături de cuvânt.

A viețuit în sfințenie și a sfințit și pe alții. Era cunoscut ca tatăl sărmanilor, bogăția săracilor, dătătorul celor care cer și mângâietorul celor care pătimesc și făcător de minuni minunate. Pe diavol l-a alungat nu numai din Gortina ci și din Roma călcând peste el cu rugăciune, făcea semne, minuni și duhurile viclene le alunga din oameni, bolnavi a vindecat și pace a adus acolo unde era vrajbă.

A trecut la cele veșnice în Tebaida, dar moaștele sale au fost duse în Gortina unde era scaunul său și a fost îngropat cu cinste.

Troparul Sfântului Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

 Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Eumenie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Eumenie, Episcopul Gortinei

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Luminându-te cu Dumnezeiască Lumină, preafericite, ne luminezi pe noi cei ce cu dragoste lăudăm cinstită și sfântă mutarea ta, Părinte Ierarhe Eumenie; căci neîncetat te rogi pentru noi toți.

La 18 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfintele Mucenițe Sofia și Irina; 
  • Sfânta Muceniță Ariadna din Frigia; 
  • Sfântul Mucenic Castor din Alexandria.
FotoJet (2) jpg
FotoJet (6) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (8) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg