Calendar ortodox 2022, 19 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Hrisant și Daria

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria sunt prăznuiți la data de 19 martie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Hrisant și Daria sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 martie. Zi de post.

Martiriul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria (foto: doxologia.ro)
Martiriul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 19 martie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Hrisant și Daria

Polemie, nobil bine văzut din Alexandria a fost ales să fie senator în capitala imperiului, Roma. A mers acolo însoțit de fiul lui Hrisant unde a urmat învățăturile filosofilor din vechime. Apoi a studiat Sfânta Scriptură și a citit sfânta Evanghelie și Faptele Apostolilor. După ce a descoperit adevărul în scris nu avea liniște și să-l descopere și în realitate. L-a găsit ascunzându-se în munți pe părintele Carpofor și cu el s-a sfătuit spre înțelegerea desăvârșită a tainelor dumnezeieștii Scripturi și a primit Sfântul Botez de la dânsul. Atât de tare s-a întărit în dreapta credință și în dragostea pentru Hristos întrucât la o săptămână de la botez propovăduia fără să se ascundă pe Hristos. Zvonul despre faptele lui Hristant au ajuns la urechile tatălui său, senatorul Polemie, și acesta l-a închis într-o cameră întunecată și rece, dându-i hrană numai noaptea. Doar că Hrisant a primit toate cu bucurie întrucât vedea strâmtorarea nu ca pe o pedeapsă ci ca pe o binecuvântare, ca pe o obișnuință cu postul și cu sihăstria. Doar că tatăl său a aflat că dreptcredincioșii primesc cu bucurie ceea ce numește el pedeapsă. Așa că a pregătit un palat luminos, l-a umplut de ispite și amăgitoare frumusețe și l-a dus acolo pe Hrisant. Doar că el era întărit în credința lui și nu se lăsa amăgit iar când trebuia să doarmă se culca pe pământ lăsând neatinse așternuturile fine și moi. A căutat Polemie cea mai frumoasă fecioară și a găsit pe Daria care slujea ca preoteasă zeiței Atena și i-a adus-o lui Hrisant să-l convingă să-i fie mireasă și să-l întoarcă la păgânism. Doar că Daria a ascultat învățăturile lui Hrisant și le-a găsit temeinice căci și ea era tare înțeleaptă în filosofia cea de din afară și după îndelungate discuții și ea a crezut în unul Dumnenzeu, Domnul nostru Iisus Hristos. Sfântul Hrisant a botezat pe Daria cu Duhul Sfânt și ea s-a făcut mireasă lui Hristos. El întorcea mulțime de bărbați la Hristos iar ea mulțime de femei le făcea mirese mirelui din cer. și fiecare a ridicat câte o mănăstire, iar lumea a început a cleveti cum că fetele își pierd soții pe deoparte iar tinerii se văitau că nu mai găsesc fecioare acestea strângându-se în jurul Dariei.

Tribunul Claudiu a prins de veste și a dat ordin să fie întemnițați și torturați dar oricât de mult îi chinuiau, suferința nu ajungea la ei ca prin minune. Văzând cu ochii lui puterea lui Dumnezeu, tribunul Claudiu a crezut și cu toată familia lui s-a botezat în numele Sfintei Treimi. Împăratul Numerian a prins de veste și s-a mâniat tare și a dat ordin ca tribunul și cei doi fii ai săi să fie uciși. Ilaria, femeia lui Hristos, a cerut îngăduință să se roage la trupurile lor și rugându-se și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Apoi Numerian a prins pe Hrisant și Daria și în fel și chip a încercat să-i depărteze de Hristos dar cei ce se apropiau de ei mai degrabă credeau sau sufereau în loc să-i chinuiască. Până la urmă văzând puterea lui Dumnezeu împăratul credea că-i vrăjitorie așa că a dat ordin să fie săpată o groapă mare în care sfinții Mucenici Hristant și Daria au coborât cu bucurie iar tiranul a dat ordin să fie acoperită cu pământ și pietre. În acel loc multe minuni și tămăduiri s-au făcut iar creștinii se adunau într-o peșteră din apropiere unde-l preaslăveau pe Dumnezeu.  

Troparul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Hrisant și Daria

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Luminători luminoși arătându-vă, Dumnezeieștilor și Sfinților Mucenici Hrisant și Daria, cu lumina minunilor voastre străluciți toată făptura, risipind pururea noaptea cea adâncă a neputințelor; rugați-vă lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

La 19 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Claudiu Tribunul; 
  • Sfânta Muceniță Ilaria, soția lui Claudiu; 
  • Sfinții Mucenici Iason și Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul și al Ilariei; 
  • Sfântul Mucenic Panhariu;
  • Sfinții Diodor, preotul și Marian, diaconul; 
  • Sfântul Dimitrie Strungarul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net