Calendar ortodox 2022, 5 august. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț este prăznuit la data de 5 august în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Ioan Iacob este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 august. Zi de post.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 august. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Iacob

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț s-a născut la 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni în fostul județ Dorohoi ca singurul fiu al lui Maxim și Ecaterina, țărani credincioși. La botez a primit numele Ilie, iar mama lui s-a stins din viață când avea numai șase luni, micul Ilie rămânând în grija bunicii sale, Maria. Tată lui, moare în 1916, în război, copilul rămânând în grija rudelor. A mers la școală în satul natal și apoi a urmat gimnaziul la Lipcani-Hotin și liceul la Cozmeni-Cernăuți fiind cel mai bun elev din școală.

Familia a vrut să-l înscrie la facultatea de Teologie din Cernăuți, să-l preoțească, dar el a simțit nevoia să o ia pe calea cea grea spre mântuire și călăuzit de Duhul Sfânt a intrat în obștea mănăstirii Neamț fiind primit cu dragoste de către starețul mănăstirii, episcopul Nicodim, viitorul mitropolit și cel de-al doilea patriarh al României. Face ascultare la infirmerie și la biblioteca mănăstirii. Își satisface stagiul militar între anii 1934-1935. În 1936 este tuns la monahism și împreună cu doi călugări, Claudie și Damaschin, pleacă în țara Sfântă.

Petrece în pustie doi ani și ajunge la Mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem, a avut ascultare de paracliser dar și de infirmier și îngrijea cu dragoste pe toată lumea: călugări, arabi, beduini, bolnavi și răniți în război. Când nu era în slujba altora se ruga toată noaptea, făcea metanii și citea din Sfânta Evanghelie și din scrierile sfinților părinți. În 1947 este hirotonit diacon și mai apoi preot, fiind numit de Patriarhia Română egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de pe valea Iordanului, biserică aflată aproape de locul unde S-a botezat Domnul nostru Iisus Hristos. În 1952 se retrage din ascultarea de egumen și merge în obștea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva, pe valea pârâului Cherit iar din vara anului 1953 , timp de șapte ani se nevoiește într-o peșteră cu rugăciuni neîncetate, lacrimi neștiute, posturi îndelungate, răbdând ispite, lupte cu diavolii într-o înstrăinare totală. În 1960, la 5 august, în jurul orei 5.00 dimineața, și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos la vârsta de 47 de ani. A fost înmormântat în aceeași peșteră de către arhimandritul Amfilohie, egumenul mănăstirii Sfântul Gheorghe.

La 8 august 1980 trupul său a fost găsit întreg, neputrezit și același egumen care l-a înmormântat i-a pregătit raclă sculptată în lemn de chiparos depunându-l alături de sfântul Gheorghe Hozevitul în biserica Sfântul Ștefan din incinta mănăstirii Sfântul Gheorghe. De atunci creștini ortodocși și catolici vin la Sfântul Ioan să-i ceară ajutorul pe care toți cei care se roagă cu credință îl primesc. Biserica ortodoxă română l-a trecut în rândul sfinților în ședința din 20-21 iunie, 1992.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

 Glasul al 8-lea

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, căci lăsând lumea și patria ta, ai luat Crucea lui Hristos și în valea Iordanului te-ai așezat spre nevoință. Pentru aceasta și cu îngerii acum se bucură, Cuvioase Părinte Ioane, duhul tău. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț

 Glasul al 8-lea

Pe Unul Dumnezeu iubind, de cele trecătoare ai fugit și, în pustie locuind, cu liniștea duhului te-ai logodit, Sfinte Preacuvioase Părinte Ioane, neîncetat slăvind pe Hristos Mântuitorul lumii. Pentru aceasta, cu evlavie, laudă și cântare îți aducem zicând: Bucură-te, floare prea aleasă a Bisericii noastre.

La 5 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Evsignie; 
  • Sfântul Mucenic Catidie și Catidian; 
  • Sfânta Nona, mama Sfântului Grigorie Teologul; 
  • Sfântul Favie, episcopul Romei; 
  • Sfântul Evghenie Etolul.
image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net