Calendar ortodox 2023, 2 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Mamant

Sfântul Mucenic Mamant este prăznuit la data de 2 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Mamant este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 2 septembrie. 

Sfântul Mucenic Mamant (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Mamant (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 2 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Mamant 

Sfântul Mucenic Mamant era de loc din Paflagonia. El s-a născut în închisoarea Gangra în timpul prigoanelor împotriva creștinilor iar părinții săi se numeau Theodot și Rufina. Părinții săi au fost uciși imediat după nașterea sa iar micul orfan a fost crescut de o văduvă de neam bun, Amia după numele ei. 

Abia la cinci ani Sfântul Mucenic Mamant a rostit primul cuvânt, mamă, de unde i se trage și numele. La 15 ani i-a venit rândul lui la martiriu întrucât a refuzat să jertfească idolilor diavolești. Pentru fapta să a îndurat chinuri inimaginabile și înfiorătoare. După ce au obosit să-l tortureze văzând că nu au nici un fel de succes l-au aruncat în mare, aproape de Cezareea dar un înger al Domnului l-a scos din apă și l-a dus pe un munte înalt. 

Aici Sfântul a petrecut cu post și rugăciune iar prin nevoințele la care s-a supus de bunăvoie a ajuns așa bineplăcut lui Dumnezeu încât animalele sălbatice îi dădeau ascultare. Viața lui a făcut să înflorească pustiul iar prin îngăduința lui Dumnezeu caprele sălbatice veneau și-l lăsau să le mulgă iar laptele îl dădea sărmanilor. Ura pentru creștinătate a prefectului orașului l-a făcut să trimită pe ostași să-l aducă la judecată iar Sfântul Mucenic Mamant  s-a prezentat în fața guvernatorului însoțit de un leu și s-a prezentat ca fiind rob al lui Hristos. 

A refuzat iar  să aducă jertfă idolilor și a fost supus la chinuri îngrozitoare apoi l-au străpuns cu sulița în pântece. Rănit de moarte s-a retras într-o peșteră la marginea cetății unde și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu. El este pomenit încă din anul 275, în Cezareea Capadociei, ca fiind martirizat în timpul domniei împăratului Aurelian (214-275)

Troparul Sfântului Mucenic Mamant

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Mamant, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Mamant

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu toiagul care ți s-a dat de la Dumnezeu, sfinte, păstorește poporul tău la pășune aducătoare de viață. Iar fiarele cele nevăzute și sălbatice sfărâmă-le sub picioarele celor ce te laudă pe tine. Că toți, cei ce suntem în primejdii, te avem pe tine, Sfinte Mamant, părtinitor fierbinte.

La 2 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții și Drepții Eleazar și Fineas, preoți ai Vechiului Legâmant;
  • Sfinții 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
  • Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
  • Sfântul Diomid;
  • Sfinții Mucenici Aitala si Amun.
image
image
image
image
image
image
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg
muncitori tunel prabusit india profimedia jpg