Calendar ortodox 2023, 24 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Hristina

Sfânta Mare Muceniță Hristina este prăznuită la data de 24 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Hristina este între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 24 iulie. 

Sfânta Mare Muceniță Hristina (foto: doxologia.ro)
Sfânta Mare Muceniță Hristina (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 24 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Hristina

Sfânta Mare Muceniță Hristina s-a născut în cetatea Tir în vremea împăratului Septimiu Sever și era fiica reprezentatului Împăratului în acel oraș. Pentru că era extraordinar de frumoasă, tatăl ei a închis-o într-un turn pentru a o feri de ochii mulțimii și ar fi vrut să o țină închisă promițând-o zeilor lui obligând-o să slujească idolilor cu care umpluse turnul. Nemulțumită de măsură începe să se roage la Dumnezeul creator la cel ce a creat totul din nimic și a adus ființa din neființă. 

Un înger i s-a arătat în singurătatea în care trăia și i-a dezvăluit tainele Dumnezeiești. În urma acestei revelații Hristina distruge toți idolii din turn numindu-i diavoli fără simțuri. Când tatăl ei descoperă fapta ei ucide slujnicele Hristinei iar pe ea o pedepsește ordonând să fie bătută cu vergi și bice apoi aruncată în temniță. Apoi a adus-o la judecată ca pe un străin și a poruncit să fie torturată. Atâta a îndurat Sfânta încât cădeau bucăți de carne de pe ea rămânând oasele goale iar ea a luat carnea de pe jos și a aruncat-o în obrazul torționarului strigându-i: “Mănâncă carnea fiicei tale!". 

Urban mai tare s-a mâniat, a legat-o de o roată și a uns-o cu untdelemn apoi a pus-o pe foc unde o răsucea ca pe un berbecuț. Nimeni nu ar fi suportat un asemenea chin doar Hristina slăvea pe Dumnezeu iar îngerii îi ușurau durerea spre cinstea lui Dumnezeu și rușinea păgânilor. Focul s-a împrăștiat pe cei prezenți și pe mulți i-a ars și l-a făcut pe tatăl ei să o arunce înapoi în temniță. Acolo sfânta muceniță Hristina a fost tămăduită de înger de toate rănile încât pe mulți i-a speriat când au văzut-o teafără și nevătămată. I-au legat de gât o piatră de moară și au dus-o în larg, pe mare unde au aruncat-o în apă. 

Dar acea baie i-a fost ca sfântul botez pentru că îngerul a dezlegat piatra iar din cer s-au auzit vorbele botezului în numele sfintei treimi. În acea noapte Urban a murit și în locul lui a venit Dion, care a găsit-o pe muceniță în temniță și a chinuit-o și el cu alte chinuri decât tatăl ei. Iar toate astea au fost îngăduite de Dumnezeu pentru ca poporul care vedea minunile acelea îl slăveau pe Dumnezeu Hristos. Prin multe minuni Dumnezeu și-a arătat puterea sa cea mare întrucât cei mai cumpliți călăi nu au putut să biruiască această singură fecioară. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Hristina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

 Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.

La 24 iulie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Capiton;
  • Sfântul Mucenic Imeneu;
  • Sfantul Mucenic Ermoghen;
  • Sfântul Mucenic Teofil din Zachint;
  • Sfântul Mucenic Atanasie din Chios.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net