Calendar ortodox 2023, 27 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul este prăznuit la data de 27 septembrie în calendarul ortodox. Ierarh Martir Antim Ivireanul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 27 septembrie. 

Sfântul Ierarh Antim Ivireanul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Antim Ivireanul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 27 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a primit la botez , în anul 1650 numele de Andrei de la părinții săi Ioan și Maria care l-au crescut în dreapta credință. Ei erau din Georgia de astăzi și tânărul Andrei a căzut în robia turcească. După ce a scăpat de spurcata robie a trăit la Patriarhia de la Constantinopol unde a învățat sculptura în lemn, pictura și broderia. 

El vorbea cu ușurință greaca, turca, slavona veche, araba și după ce Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu îl aduce la București învață și limba română dar și tiparul. La mănăstirea Snagov a supravegheat și a tipărit neobosit 63 de cărți din care 38 lucrate de el însuși, în limbile română, greacă, arabă, georgiană. A fost ales stareț al mănăstirii Snagov, apoi episcop de Râmnic și în cele din urmă mitropolit al țării Românești. 

A ctitorit mănăstirea Antim din București, cu hramul Tuturor Sfinților, a împodobit-o și a înzestrat-o cu tipografie. A înființat o școală fără plată pentru copii săraci. A fost osândit cu exilul și intrat pe mâna păgânilor turci care l-au chinuit în fel și chip până la moarte, l-au decapitat primind moarte mucenicească și au aruncat trupul neînsuflețit în râul Tungiea, un afluent al râului Marița, la sud de Dunăre. 

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: “Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!". Amin.

La 27 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Calistrat și Epiharia;
  • Sfinții Apostoli Marcu, Aristarh și Zinon;
  • Sfântul Cuvios Ignatie;
  • Sfinții Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
  • Sfânta Muceniță Gaiani și alți 15 mucenici.
image
image
image
image
image
image
sfecla de zahard218a b bqte jpeg
caini artificii pexels jpg
Elizabeth Taylor Foto profimedia 0098112259 jpg
cuvant pexels jpg
forest city oras fantoma profimedia jpg
incaltaminte jpeg
ion cristoiu jpeg
image png