Calendar ortodox 2023, 5 decembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Sava

Sfântul Cuvios Sava este prăznuit la data de 5 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Sava este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 5 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfântul Cuvios Sava (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Sava (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 5 decembrie. Sfântul Cuvios Sava

Părinții lui Sava erau de neam bun și se numeau Ioan și Sofia. Când copilul a împlinit cinci ani Ioan care era ostaș a plecat cu mama lui la Alexandria, acolo unde-l chema datoria de soldat și l-a lăsat pe copil în grija unui frate, Eremia. Acesta era însurat cu o femei rea și certăreață așa că l-au dat pe Sava la alt frate, Grigorie care viețuia în alt oraș. Pentru că Ioan și Sofia zăboveau în Alexandria frații lui Ioan au ajuns să se sfădească pe el, nu neapărat că-l iubeau, dar voiau să se bucure de averea lor. 

Așa că sătul de cele lumești el a plecat la mănăstire la numai 8 ani și s-a pus serios pe studiul psaltirii și al scripturilor, iar acolo sporea în fapte bune și era atent la felul de viață al monahilor. El se nevoia alături de cei bătrâni deși era doar un copil. Se lepădase de șarpele care-l tentase cu avere și însurătoare, în mănăstire se lepădase și de ispita pântecelui și ajunsese să mănânce doar puțină pâine și apă. Odată un frate și-a pus hainele în cuptor la uscat iar când au venit frații uzii de ploaie și pătrunși de frig au întețit focul, iar fratele care pusese hainele înăuntru s-a întristat foarte. 

Văzând tristețea lui micul Sava a intrat în vâlvătaie și așa cum nu se atingea focul de sfinții cei din vechime nu s-a atins nici de el și a ieșit nevătămat cu hainele fratelui său de se minuna toată lumea. “Oare ce o să fie cu copilul acesta în viitor dacă de pe acum s-a învrednicit de un așa dar de la Dumnezeu”.  La 18 ani a vrut să plece la Ierusalim să vadă țara Sfântă. La început egumenul nu a vrut să-l lase dar i s-a arătat Dumnezeu în vis și i-a spus să nu-i stea împotrivă. Sava a ajuns chiar la Alexandria unde a întâlnit pe părinții săi. Aceștia au încercat să-l facă să renunțe la călugărie, să se însoare și mai târziu să preia dregătoria tatălui său dar el nu a vrut. 

Atunci Ioan și Sofia i-au dat binecuvântarea și au vrut să-i dea măcar 40 de galbeni, iar el ca să nu-i mâhnească mai tare decât erau a luat numai trei galbeni dar și pe aceia i-a dat starețului când s-a întors la mănăstire.  Când a împlinit 35 de ani a luat drumul sihăstriei. Acolo în pustie l-a ispitit diavolului cu șerpi și scorpioni, cu lei și cu tot felul de animale sălbatice. O dată nu avea să doarmă și ai intrat într-o peșteră unde era culcușul unui leu. S-a culcat acolo și când a venit leul la vizuină a găsit locul ocupat. 

A încercat cu dinții să-l tragă pe sfânt de haine, afară, dar sfântul s-a rugat și l-a certat pe leu. Leul rușinat a plecat și l-a lăsat în pace. Multe minuni a săvârșit Sfântul părintele nostru Sava, dar cele mai cunoscute sunt faptul că el prin rugăciune făcea să izvorască apa în locuri secetoase, a fost trimis cu scrisori la Constantinopol de către patriarhii Ierusalimului și a știut dinainte când va fi să moară la 94 de ani. 

Moaștele sale au fost furate de cruciați și duse la Veneția și s-au întors înapoi în 1965 după o înțelegere între Papa Paul al VI-lea și patriarhul ortodox grec Atenagora.

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit

Glasul al 8-lea Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase! Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit

Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca unul ce din pruncie te-ai adus lui Dumnezeu jertfă fără prihană, prin faptă bună, Fericite Părinte Sava, săditor al cucerniciei te-ai arătat. Pentru aceasta ai fost podoaba cuvioșilor și cetățean vrednic de laudă al pustiului. Drept aceea strigăm către tine: bucură-te părinte de trei ori fericite!

La 5 decembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Anastasie;
  • Sfântul Mucenic Diogen;
  • Sfântul Mucenic Averchie;
  • Cuviosul Non; Cuviosul Grat;
  • Cuviosul Nectarie;
  • Cuviosul Filotei Careotul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net