Calendar ortodox 2023, 7 septembrie. Sfinții zilei. Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați

Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați sunt prăznuit la data de 7 septembrie în calendarul ortodox. Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 7 septembrie. 

Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați (foto: doxologia.ro)
Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 7 septembrie. Sfinții zilei. Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați

Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română în anul 2008.

Sfântul Cuvios Simeon

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al 15-lea într-un sat de lângă Piatra Neamț când domn al țării era Alexandru cel Bun. El a intrat de tânăr în viața monahală, făcând ascultare și renunțând la patimi și dorințe proprii. Cu binecuvântarea egumenului s-a retras în sihăstrie, la vreo 5 km de mănăstirea Bistrița, pe malul pârâului Pângărați. 

Ștefan cel Mare, sfântul domnitor al Moldovei, aude de cuviosul Simon și-l ajută să ridice o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. El a primit de la Dumnezeu darul vindecării și al înainte vederii și mulți suferinzi care veneau la chilia lui plecau vindecați. 

După ce Ștefan a fost înfrânt la Războieni sfântul și-a luat frații și a trecut în Ardeal de frica turcilor și acolo s-a sfârșit curând mutându-se în pace la lăcașurile cerești în anul 1476. Ștefan i-a adus moaștele în Moldova cu mare cinste odată cu întoarcerea ucenicilor săi în anul 1484. 

Sfântul Cuvios Amfilohie

Sfântul Cuvios Amfilohie s-a născut în nordul Moldovei la anul 1487. și-a început viața monahală de tânăr, ca frate la mănăstirea Moldovița. A ajuns la Pângărați în anul 1508 și a fost conducător al obștii pe care a călăuzit-o vreme de 56 de ani. Domnitorul Alexandru Lăpușneanu construiește biserică nouă în locul celei vechi, arse de turci care va fi sfințită de Mitropolitul Grigorie al Moldovei în anul 1560. 

În anul 1566, cu patru ani înainte să treacă la Domnul, a avut o vedenie în urma căreia s-a retras la Mănăstirea Moldovița unde s-a nevoit până la sfârșitul zilelor.  

La 5 septembrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Urban, Teodor, Medimn și cei împreună cu ei, optzeci de preoți și diaconi;
  • Sfântul Sfințit Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);
  • Arătarea Sfântului Apostolul Petru împăratului Iustinian.
image
image
image
image
image
image
mircea tatu fermier panouri solare (3) png
FotoJet (19) jpg
snow 1281636 1280 jpg
gunoi freepik jpg
profesor scoala jpg
regina maxima profimedia jpg
FotoJet (18) jpg
FotoJet (17) jpg