C├ónd a ap─ârut masca de protec╚Ťie. Acum 123 de ani, un francez a folosit-o, primul, ├«n scop medical

24 martie 2020
image
Masca de protec╚Ťie a fost purtat─â pentru prima or─â ├«n scopuri medicale acum 123 de aniFoto: EPA-EFE

Aparent banala masc─â de protec╚Ťie a devenit un accesoriu indispensabil ├«n aceast─â perioad─â a epidemiei de coronavirus. Ignorate de popula╚Ťie ├«n restul timpului, ele pot face acum diferen╚Ťa ├«ntre s─ân─âtate ╚Öi infectare, chiar ├«ntre via╚Ť─â ╚Öi moarte. Dar c├ónd s-a inventat masca de protec╚Ťie? ╚śi, mai ales, cine ╚Öi c├ónd a folosit-o ├«n scopuri medicale, a╚Öa cum o folosim ╚Öi ast─âzi? Un chirurg francez, acum 123 de ani, dar variante primitive ale ei sunt pomenite ├«nc─â din Roma antic─â.

Prima atestare a unui asemenea dispozitiv a fost consemnat─â de Pliniu cel B─âtr├ón descriind muncitorii Romei antice din a doua jum─âtate a secolului I d. Hr. care lucrau ├«n min─â av├ónd fa┼úa acoperit─â de piei de animale, pentru a nu inhala toxicul oxid de plumb, conform csid.ro. Mai t├óziu, genialul Leonardo da Vinci consemna ├«n scrierile sale c─â se g├ónde┼čte la un dispozitiv fabricat din p├ónz─â sub┼úire, care, ├«nmuiat ├«n ap─â, ar putea fi folosit de muncitorii din construc┼úii ┼či de marinarii care erau obliga┼úi s─â inhaleze praful toxic al proiectilelor de tun. ├Än 1799, pe c├ónd lucra ca inginer ├«n minele din Prusia, marele geograf ╚Öi explorator Alexander von Humbolt a introdus un prototip de dispozitiv respirator confec┼úionat din cauciuc ┼či material textil ÔÇô un sac care punea pe cap, cu orificii ├«n dreptul ochilor ┼či furtun care asigura dispersia dioxidului de carbon. O jum─âtate de secol mai t├órziu, ├«n 1848, Lewis Haslet a creat o masc─â de protec┼úie cu aspect poros, din material textil ┼či cu valve de compresie, pentru a asigura o respira┼úie corespunz─âtoare, care s-a r─âsp├óndit rapid ├«n r├óndul muncitorilor din fabricile americane. ├Än acela┼či timp, ├«n Europa, un chimist care studia propriet─â┼úile c─ârbunelui, a realizat o masc─â de protec┼úie impregrant─â cu c─ârbune activ, menit─â s─â-l protejeze de gazele ┼či vaporii toxici emana┼úi ├«n timpul experimentelor din laboratorul s─âu.

image
Chirurgul francez Paul Berger a folosit, primul, o masc─â de protec╚Ťie, ├«n 1897, ├«n timpul unei opera╚Ťii

Primele variante de m─â╚Öti de protec╚Ťie au ap─ârut ├«n Roma antic─â

Primul R─âzboi Mondial a fost un punct de cotitur─â ├«n cea ce prive┼čte descoperirile legate de dispozitive de protec┼úie ┼či inova┼úie medical─â. Atunci au fost realizate primele transfuzii de s├ónge, atunci s-au secven┼úializat grupele de s├ónge a┼ča cum le cunoa┼čtem ast─âzi ┼či tot atunci au ap─ârut primele m─â┼čti de gaze omologate oficial ├«n Europa. Dar prima masc─â chirugical─â ÔÇô deci, cu scop de preven╚Ťie medical─â - a fost folosit─â de chirugul francez Paul Berger, ├«n timpul unei opera┼úii din 1897. El era ├«ngrijorat c─â, ├«n timpul opera╚Ťiilor anumite fluide (s├ónge, saliv─â) ale pacientului ar putea s─â-l infecteze dac─â ├«i ajungeau ├«n gur─â, lucru relativ firesc ├«n acea epoc─â. Un an mai t├órziu, Carl Fl├╝gge, un bacteriolog german care studia tuberculoza, a elaborat teoria r─âsp├óndirii prin pic─âturi de saliv─â. ├Än 1905, teoria sputei invizibile a devenit general acceptat─â, astfel a ap─ârut folosirea ├«n r├óndul personalului medical a m─â┼čtii chirugicale, ca metod─â de protec┼úie ┼či ├«mpiedicare a r─âsp├óndirii tuberculozei. Ca toate dispozitivele respiratorii, m─â┼čtile de protec┼úie au suportat evolu┼úii ┼či dezvolt─âri continue, iar epidemia de coronavirus a dus ┼či ├«n Europa la folosirea ei pe scar─â larg─â. ├Äns─â speciali┼čti spun c─â o persoan─â s─ân─âtoas─â nu trebuie s─â o poarte dec├ót dac─â suspecteaz─â c─â are contact cu cineva bolnav. Un alt aspect important este c─â ea trebuie schimbat─â o dat─â la 3 ore ┼či aruncat─â ├«n condi┼úii de siguran┼ú─â.

fuego iubita2 png
andrei stefanescu iubita3 png
andreea balan (1) jpg
razvan si irina fodor
cub maria tonciu mama png
andreea banica
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola maimutei 2 jpg
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg
sandra parlamentara copy jpg
regina elisabeta
salvamari 0 jpeg