Ce ne-a pedepsit iarna în doar şapte zile!

Ultima actualizare:

    Ieri dimineaţă au fost cele  mai scăzute temperaturi  din acest sezon
Ieri dimineaţă au fost cele mai scăzute temperaturi din acest sezon

Am trecut de la temperaturi de vară, direct în iarnă grea. În doar o săptămână, am fost loviţi de urgii: troiene de zăpadă, viscol cumplit, ger năprasnic. Când ne bucuram că se domoleşte, vine ploaie îngheţată şi polei.

Parcă din senin, duminica trecută, a început urgia. Sute de oameni plecaţi la drum, în Banat, Transilvania şi nordul Moldovei au fost prinşi în mijlocul viscolelor. Vântul a suflat cu putere, a blocat drumurile şi pe oameni în case. În Timiş, a fost nevoie ca Armata să aducă soldaţi şi maşini pe şenile pentru a deschide drumurile.

Ninsori

simeon stalpnicul png

Sute de localităţi au rămas în beznă, după ce vântul a doborât copaci şi a rupt reţelele de electricitate. A nins şi a viscolit în valuri de câte două zile, iar troienele de zăpadă au depăşit un metru, în unele localităţi din Iaşi, Suceava şi Botoşani. Mai multe drumuri naţionale au fost înzăpezile. Gravide, diabetici şi copii bolnavi au fost salvaţi în ultimul moment de jandarmi, soldaţi, poliţişti ori drumari. În 1.500 de şcoli din 12 judeţe, cursurile au fost oprite. Parcă abia atunci autorităţile locale au aflat că este nevoie de sare: sute de basculante aşteptau zile în şir să încarce materialul pentru deszăpezit drumurile.

Viscol

simeon stalpnicul png

Joi noapte şi ieri noapte, am fost loviţi de un ger cumplit: minus 31 de grade la Întorsura Buzăului, minus 25 de grade la Miercurea Ciuc, minus 19 grade în Capitală. Meteorologii spun că şi azi va sufla vânt năpraznic, în rafale de 55 -60 de km/h, în Banat, Crişana, Transilvania, Moldova şi la munte. Spre seară, ne pândeşte o nouă primejdie: se adună nori de lapoviţă şi ninsoare. Va fi polei periculos şi gheaţă, peste tot.

Ger

simeon stalpnicul png

„Din vestul continentului vine un front de aer cald şi umed, care ne aduce precipitaţii mixte. Ploaie şi lapoviţă azi, mai întâi în Banat, Crişana, Maramureş şi local în Transilvania, Oltenia. În aceste regiuni vor fi condiţii pentru aşa-numita ploaie îngheţată, iar în restul teritoriului va fi polei. Aceste precipitaţii vor fi mai abundente în vestul ţării, unde va sufla şi vântul şi vor persista, inclusiv luni. Şi în celelalte regiuni vor fi lapoviţe şi ploi, iar ninsori în special în Moldova, Oltenia şi la munte. Azi şi în zilele următoare, vor fi temperaturi maxime între minus 9 grade şi plus 7 grade, iar minime între minus 8 grade şi plus 5 grade. De marţi, se răceşte din nou", ne-a explicat Viorica Dima, meteorolog ANM.

Ploaie îngheţată

simeon stalpnicul png

Ce este freezing rain?

În ultimii 14 ani, doar de două ori a căzut „ploaia îngheţată", sau freezing rain, cu o numesc specialiştii. Ceva rar şi foarte periculos. O masă de aer cald, mediteranean, va intra în ţara noastră astăzi. Ca urmare, în straturile mai înalte ale atmosferei, vor creşte temperaturile. În momentul în care precipitaţiile căzute din nori sub formă solidă vor trece prin acest strat încălzit, vor lua forma lichidă. În apropierea solului, acolo unde temperaturile rămân sub 0 grade, ploaia se transformă instantaneu în gheaţă. A fost în luna februarie, acest an, dar cel mai puternic a fost în 1998. Atunci, fenomenul s-a petrecut în toată ţara. Au fost 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi.

Trenuri anulate din cauza temperaturilor scăzute

Opt trenuri de călători au fost anulate ieri şi mai multe garnituri care circulau în jumătatea de sud a ţării au avut întârzieri, din cauza temperaturilor foarte scăzute înregistrate la nivel naţional. Potrivit CFR, trenurile care circulau pe rutele Bucureşti Obor - Feteşti, Târgovişte - Pietroşiţa, Târgovişte - Fieni, Târgovişte - Bucureşti Nord, Bucureşti Nord - Fieni, Ploieşti Sud - Urziceni şi retur au fost anulate.

Trafic rutier îngreunat din cauza ceţii

Traficul rutier s-a desfăşurat, ieri după-amiază, în condiţii de ceaţă deasă pe DN 22, între Constanţa şi Tulcea, DE 584 Brăila - Bărăganu şi DN 2B Brăila - Făurei, vizibilitatea fiind de sub 50 de metri. Tot ieri, la ora 15.50, circulaţia era întreruptă pe două drumuri naţionale din judeţul Botoşani: DN 24C, pe tronsonul Manoleasa - Rădăuţi Prut şi DN29, pe sectorul Săveni - Manoleasa.

Persoane izolate din cauza zăpezii

Şaisprezece persoane izolate din cauza zăpezii au primit îngrijiri medicale de urgenţă, fiind în afara oricărui pericol, iar alte 97 au fost preluate şi duse în adăposturi. Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat că, de marţi şi până în prezent, au fost deszăpezite cu ajutorul acestora peste 1.200 de persoane.

Amenzi pentru şoferii fără anvelope

Poliţiştii rutieri au amendat peste 1.600 de şoferi care circulau fără anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă, la nivelul întregii ţări. Totodată, alte 11 sancţiuni au fost date administratorilor de drumuri care nu au intervenit pentru deszăpezire. Utilajele de deszăpezire din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi mutate, începând de vineri, în judeţul Botoşani, unde situaţia este mai dificilă, pentru deblocarea drumurilor din acest judeţ.

Atenţie! În Bulgaria e "cod portocaliu"!

Toate drumurile din Bulgaria sunt afectate de ninsori abundente. Ministerul de Externe atenţionează că sunt periculoase deplasările în ţara vecină, unde meteorologii au emis coduri de avertizare, galben şi portocaliu, pentru ger, ceaţă şi trafic cu dificultate. De asemenea, sunt restricţii de trafic şi chiar drumuri închise.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Nervos
image
actualitate.net
image
actualitate.net