Ce numere de înmatriculare nu au voie românii să-și pună la mașină. E strict interzis

Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic. Dacă ești șofer trebuie să știi că regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații pentru numerele de înmatriculare. Iată care sunt acestea! 

Ce trebuie să știi despre numerele de înmatriculare Foto: Pixabay.com
Ce trebuie să știi despre numerele de înmatriculare Foto: Pixabay.com

Peste 1.500 de combinaţii de litere nu pot fi folosite

Dincolo de importanţa din punct de vedere legal a numărului de înmatriculare, cele două plăcuţe plasate pe autovehicule spun multe despre proprietarii lor, fiind mulţi cei care nu ratează ocazia să iasă în evidenţă cu un număr de înmatriculare personalizat. Nu toate combinaţiile de trei litere sunt, însă permise, scrie autovit.ro.

O listă întocmită de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) are, până acum, peste 1.500 de combinaţii de litere care nu pot fi folosite la înmatricularea unui autovehicul proaspăt achiziţionat.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise 

În România, combinațiile de numere de înmatriculare care conțin cuvântul „ION” au devenit interzise pe șosele din acest an. Motivul pentru această interdicție este că literele „I” și „O” pot fi confundate cu cifrele „1” și „0”, ceea ce ar putea crea confuzie pentru agenții de circulație. În plus, alte combinații cu tentă senzuală vor fi, de asemenea, interzise dar și cele din lista de mai jos: "III", "OOO", "DAI", "PIX", "TOV", "ROM", "COW" și "POC".

În trecut, plăcuțele de înmatriculare personalizate erau considerate o chestiune accesibilă doar celor cu resurse financiare însemnate, în prezent nu mai este așa.

Numere de înmatriculare refuzate recent

De-a lungul timpului, unii șoferi au avut ghinionul să primească din oficiu numere cu o anumită conotaţie în limba română şi pur si simplu le refuză. Aceste refuzuri frecvente au determinat autorităţile să adauge aceste combinaţii de litere pe lista celor interzise şi care nu mai pot fi alese nici de cei care le doresc. Între aceste combinații sunt : BOU, BOY, GAY, JAF, JEG etc.

Numere de înmatriculare rezervate de instituțiile statului 

O categorie specială de numere este cea a instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare. În acest caz, formula standard a fost înlocuită cu una în care literele apar la începutul plăcuţei. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:

CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;A – autovehiculele Armatei Române;FA – autovehiculele Forțelor Armate;ALA – autovehiculele Aviației Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regalii în studenție jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fratii menendez jpg
cluj napoca jpg
1 fbhd webp
San Gimignano jpeg
FotoJet (1) jpg
 methode times prod web bin b31d12d4 fbd4 11e9 a4b4 b816768ca711 jpg
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu jpeg
cruce  Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net