Ce penalizări plăteşti dacă nu achiţi impozitele la timp

Ultima actualizare:

    Cei mai mulţi români plătesc impozite şi taxe locale mai mari în acest an
Cei mai mulţi români plătesc impozite şi taxe locale mai mari în acest an

Cei mai mulţi români plătesc impozite şi taxe locale mai mari în acest an, ca urmare a majorării valorii impozabile a metrului pătrat construit. Cele mai multe primării au aplicat cote minime pentru impozitarea clădirilor şi terenurilor. Chiar şi aşa, taxele sunt mai mari cu circa 25%. Vestea bună e că au scăzut penalizările pentru neplata la timp a dărilor.

După ce au stabilit noi metode de calcul a impozitelor, lărgind chiar aria de impozitare, autorităţile fiscale ne-au amintit că nu putem scăpa de dobânzi şi penalizări în cazul în care depăşim data scadentă. Codul fiscal de anul acesta e mai îngăduitor cu rău-platnicii, decât cu cei care obişnuiesc să-şi achite la timp taxele şi impozitele. Statul a stabilit dobânzi şi penalizări mai mici în cazul celor care rămân în urmă cu plata taxelor locale, iar reducerile sunt cuprinse între 33 şi 50%. Astfel, sumele aferente impozitelor pe clădiri, terenuri şi automobile neachitate la timp sunt purtătoare de dobândă. În cursul acestui an, dobânda e de 0,02% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere, de la 0,03%/zi, cât era în 2015. În termeni reali, dobânda e de 7,32% pe an (2016 are 366 de zile), faţă de 10,95% cât era în 2015. Pe lângă dobânzi mai plătim penalizări de întârziere, în valoare de 0,01%/zi, faţă de 0,02%/zi, cât era în 2015. Acest lucru înseamnă 3,66% pe an, de la 7,3% anul trecut.

Cât te costă penalizările

Pentru a vedea cum ne afectează veniturile neplata la timp a impozitelor, am realizat un calcul simplu. Un bucureştean, care anul trecut plătea 200 de lei impozit pentru un apartament cu trei camere, avea de achitat 21,9 lei/an cu titlul de dobândă şi 14,6 lei/an penalizări pentru neplata la timp. Anul acesta, deşi impozitul lui a crescut la 250 de lei pentru acelaşi apartament, el datorează statului o dobândă de 18,3 lei/an şi penalizări de întârziere de 9,15 lei. Chiar dacă sumele vi se par mici, căci chiar sunt mici, nu vă sfătuim să neglijaţi obligaţiile care vă revin prin lege.

De când suntem taxaţi suplimentar

Dobânzile şi penalităţile de întârziere se vor calcula începând cu ziua imediat următoare termenului de scandenţă şi până la achitarea integrală a sumei datorate, inclusiv. Conform Codului fiscal, impozitele şi taxele locale se pot achita în două tranşe egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie anul în curs. Depăşirea acestor termene este însoţită de calcularea penalizărilor şi dobânzilor de întârziere, începând cu ziua următoare termenului de scadenţă. O modalitate de evitare a penalizărilor este achitarea integrală a taxelor până la 31 martie, acţiune răsplătită cu o reducere a sumei datorate.

Penalităţi cu emoţii

Nu în toate situaţiile este avantajos să uiţi de impozitele pe care le ai de achitat. Codul fiscal de anul acesta a dat mână liberă autorităţilor locale să aplice cote suplimentare de impozit în cazul anumitor proprietăţi. De exemplu, braşovenii care nu-şi îngrijesc clădirile de locuit (refuzul consolidării ori refacerea faţadelor) plătesc un impozit pe clădire cu 200% mai mare decât în anul 2015. Acelaşi procent de impozitare e aplicat şi proprietarilor de terenuri agricole neîngrijite doi ani la rând. Pe lângă impozitele propriu-zise, care pot ajunge la sume fabuloase, la fel de mari sunt şi penalizările pentru întârzierea plăţii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net