Ce sperietură au tras oamenii! «Aşa tornadă numai în filme mai vedem»

Ultima actualizare:

    Șoferii s-au oprit  să fotografieze  uriașul vârtej
Șoferii s-au oprit să fotografieze uriașul vârtej

Şoc şi groază! Tornada care s-a format, marţi, 30 aprilie, în Călăraşi a îngrozit pe toată lumea. Localnici sau simpli spectatori care treceau prin zonă, toţi au rămas mască la vederea imaginilor cum numai în filme s-au mai văzut. Furtuna a produs pagube mari, iar meteorologii încearcă să stabilească puterea cu care a lovit tornada înspăimântătoare.

„Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii de marţi, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situa-ţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat pentru adevarul.ro Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea.

Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formaţi din vapori de apă sub acţiunea unui vânt ascendent. Aceştia înmagazinează un volum mare de apă, care la un moment dat cade sub formă de precipitaţii, apărând un puternic curent descendent, care poate intra în rotaţie cu aerul cald. Astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară şi atinge solul, producând o tornadă. Aceşti nori cumulonimbus au fost şi în cazul de la Drajna. 

Bărăganul, zonă «predestinată»

Meteorologul a mai adăugat că astfel de fenomene se produc în sezonul cald, când se pot înregistra diferenţe termice semnificative între fronturile atmosferice. „Bărăganul este o zonă predilectă pentru astfel de fenomene, pentru că este zonă de câmpie, se încinge foarte repede, iar temperaturile cresc foarte mult. Repet, Dunărea contribuie la formarea acestui fenomen. Viteza vântului din interiorul tornadei a fost până la 90 de kilometri/h, conform datelor pe care le deţinem”, a spus specialistul. 

Acoperişuri luate pe sus

Tornada a lovit solul, marţi după-amiază, în jurul orei 17.45, în zona localităţii Dragalina, din Călăraşi, şi în doar câteva minute a nimicit totul în calea sa. Acoperişurile locuinţelor care s-au aflat în calea vârtejului au fost spulberate şi mai mulţi copaci au fost doborâţi. Şi alimentarea cu energie electrică a fost afectată în unele locuinţe. “Când am văzut acel vârtej mare că se îndreaptă către satul Constantin Brâncoveanu, ne-au trecut fiorii. Numai în filme vedem aşa ceva. Furtuna a afectat un număr de 16 gospodarii, acoperişul unor case în proporţie de 100%, unele în proporţie de 30%”, a explicat Gabriel Stanciu, primarul localităţii Dragalina. Pompierii au intervenit, până ieri, în treisprezece judeţe şi în municipiul Bucureşti pentru îndepărtarea efectelor furtunilor, fiind degajaţi zeci de copaci, stâlpi de electricitate şi elemente de construcţie. Şapte maşini şi 24 de acoperişuri au fost avariate, iar în mai multe localităţi au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică.

Autocarul a «zburat» 50 de metri

Un autocar în care se aflau 39 de pasageri a fost luat pe sus de vântul puternic de pe DN 21 Călăraşi-Slobozia şi purtat mai bine de 50 de metri în aer, după care a fost aruncat în mijlocul câmpului. 7 persoane au fost transportate la spitalul din Slobozia pentru analize şi tratamente medicale mai amănunţite. Peste 1.700 de pompieri militari din 13 judeţe au intervenit în sprijinul populaţiei din zonele afectate, conform IGSU. 

Probleme şi în alte judeţe

Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în judeţele Argeş, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Prahova, Sălaj, Suceava şi Timiş, dar şi în municipiul Bucureşti. ”Misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri ale unor instituţii publice şi 21 de gospodării ale cetăţenilor. Totodată, misiunile forţelor din teren au presupus şi degajarea a 31 de copaci, 10 elemente de construcţie şi 2 stâlpi de electricitate, doborâţi din cauza vântului. 7 autovehicule şi 24 de acoperişuri de imobile au fost avariate, fără ca aceste incidente să genereze victime în rândul cetăţenilor”, a mai transmis IGSU.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net