Cine a fost cu adevărat Sanda Marin, cea mai pricepută gospodină din România

image
Sanda Marin a fost ├«n realitate o t├ón─âr─â provenit─â dintr-o familie de intelectuali ie┼čeniFOTO: historia.ro

Aproape ├«n fiecare cas─â exist─â cartea de c─âp─ât├ói a gospodinelor: cartea de bucate rom├óne╚Öti, scris─â de Sanda Marin. ├Än timpul comuni╚Ötilor, re╚Ťetele au fost cenzurate ╚Öi au ap─ârut legendele: Sanda Marin este b─ârbat! Uite cum se numea, de fapt, Sanda Marin.

Sanda Marin a fost, ├«n realitate, Cecilia Maria Simionescu, o t├ón─âr─â provenit─â dintr-o familie de intelectuali ie┼čeni. Cartea sa de bucate ap─ârut─â ├«n 1936 a trecut testul timpului ┼či a suportat cenzura comuni┼čtilor care au eliminat re┼úetele considerate burgheze.

Cine a fost Sanda Marin, celebra autoare de cărţi de bucate

Sanda Marin este numele care apare pe cele mai cunoscute c─âr┼úi de bucate din Rom├ónia. Multe au fost gospodinele care au crezut c─â ├«n spatele autoarei se ascunde o casnic─â f─âr─â ┼čcoal─â, pasionat─â de g─âtit.

Pe numele Sandei Marin au circulat ├«n vremea comuni┼čtilor legende potrivit c─ârora autorul c─âr┼úilor ar fi fost, de fapt, un b─ârbat.

├Än realitate, Sanda Marin n-a fost nici casnic─â f─âr─â ┼čcoal─â ┼či nici b─ârbat.

Sanda Marin a fost de fapt Cecilia Maria Simionescu, n─âscut─â ├«n decembrie 1900 (nu se ╚Ötie data exact─â) ├«ntr-o familie de intelectuali din Ia┼či.

Tat─âl ei a fost c─ârturarul Ion Simionescu, un cunoscut naturalist ┼či geograf, devenit profesor universitar la nici m─âcar 30 de ani ┼či mai apoi pre┼čedinte al Academiei Rom├óne.

Cecilia Maria Simionescu a avut parte de o educa┼úie aleas─â, f─âc├ónd ┼čcoal─â la un pension din Dresda. A studiat pianul la Paris ┼či a ├«nv─â┼úat la perfec┼úie trei limbi str─âine: germana, franceza ┼či engleza.

Sanda Marin, pasionată de bucătăria românească

A învăţat să gătească în casa părintească, unde se perindau cărturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. Tânăra s-a căsătorit cu Mihai Zapan, un doctor în chimie.

Cecilia Maria Simionescu a dezvoltat o pasiune pentru g─âtit ┼či, de┼či ar fi putut urma o carier─â ├«n muzic─â sau ├«n litere, a ales s─â deslu┼čeasc─â tainele buc─ât─âriei ┼či s─â fac─â din g─âtit o art─â.┬á

Dup─â c─âs─âtorie, ┼či-a transformat c─âminul ├«ntr-o cas─â primitoare ├«n care cei care veneau ├«n vizit─â era delecta┼úi exclusiv cu crea┼úii gastronomice proprii.

La ├«nceputul anilor 30, nemul┼úumit─â de ceea ce exista pe pia┼úa din Rom├ónia ├«n materie de c─âr┼úi de re┼úete culinare, t├ón─âra pasionat─â de g─âtit s-a g├óndit s─â scrie ea ├«ns─â┼či o astfel de carte de re┼úete.

I-a fost team─â c─â lucrarea sa nu va avea succes ┼či c─â ├«┼či va face familia de elit─â de r├ós ┼či atunci a ales s─â semneze artea de bucate cu un pseudonim: Sanda Marin.

Sanda Marin, prima ediţie a fost un succes

  • Prima edi┼úie a c─âr┼úii de bucate scrise de autoarea Sanda Marin a ap─ârut ├«n anul 1936. Lucrarea con┼úinea aproape 10.000 de re┼úete din buc─ât─âria rom├óneasc─â sau inspirate de la alte popoare.
  • ├Än afar─â de re┼úetele propriu-zise, cartea mai con┼úinea capitole destinate vitaminelor din alimente, meniuri pentru diferite perioade ale anului, re┼úete pentru diabetici, informa┼úii despre valoarea caloric─â a alimentelor etc.
  • Cartea a fost primul manual complet de gastronomie ap─ârut pe pia┼úa din Rom├ónia ┼či a avut un mare succes.
  • Cartea a reeditat─â dup─â Al Doilea R─âzboi Mondial, ├«ntr-o edi┼úie prescurtat─â ┼či de atunci, periodic, au ap─ârut alte edi┼úii.
  • Cartea de bucate a Sandei Marin a devenit celebr─â ┼či ├«n afara grani┼úelor ┼ú─ârii, fiind tradus─â ├«n limbile englez─â ┼či german─â.  

Comuni┼čtii au cenzurat re┼úetele

Prima carte ap─ârut─â ├«n 1936 a fost reeditat─â ┼či ├«n vremea comuni┼čtilor. ├Än 1954, volumul Sandei Marin a fost retip─ârit ┼či scurtat: din 1.300 de re┼úete, au r─âmas doar 850.

image
Cartea de bucate a Sandei Marin a devenit celebr─â ┼či ├«n afara grani┼úelor ┼ú─ârii, fiind tradus─â ├«n limbile englez─â ┼či german─â

Reţetele originale ale Sandei Marin au suferit modificări, din cauza cenzurii. Unele reţete, considerate burgheze, au fost scoase, iar altele au fost simplificate.

Comuni┼čtii au modificat ┼či numele unor preparate: Sosul Bechamel a devenit astfel Sos Alb, iar tortul Napoleon s-a trasnformat ├«n tort Marmorat

Ca s─â fie ├«n ton cu regimul auster de via┼ú─â al poporul sub comuni┼čti, p├ón─â ┼či ÔÇŁg─âinaÔÇŁ a fost ├«nlocuit─â ├«n re┼úete cu ÔÇŁjum─âtate de puiÔÇŁ. (Sursa: adevarul.ro)

Cartea Sandei Marin a supravie┼úuit trecerii timpului ┼či numele autoarei a devenit cel mai cunoscut brand culinar din Rom├ónia. Cartea ┼či-a continuat cu succes reedit─ârile. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Cum se preg─âte┼čte ┼čni┼úelul de legume. Re╚Ťeta Sandei Marin

Postul Crăciunului. Cele mai bune sarmale de post cu orez, reţeta Sandei Marin

299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
646x404 jpg
BeFunky collage (3) jpg
oana roman 2 webp
Anne Heche FOTO Getty Images
jennifer lopez ben affleck jpg
soferi opriti de politisti jpeg
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
fbi donald trump 2 webp
calendar ortodox 2021 13 august sf tihon din zadonsk png
calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
FotoJet (1) jpg
wizz air avion jpeg
Razboi in Ucraina - pagubele provocate de bombardamentele din Kostiantynivka FOTO AFP