Click! îţi dă 7 sfaturi ca să te fereşti de furtună
Scoate din priză aparatura electrică
Furtunile de vară pot fi foarte violente: vânt puternic, ploaie torenţială, descărcări electrice. De multe ori, în astfel de condiţii, se întâmplă şi incidente neplăcute care ne pot defecta aparatura electrică din locuinţă. Înainte de furtună, este recomandat să scoţi din priză aparatura electrică şi electrocasnică pentru a evita un scurtcircuit. Mare atenţie la televizor, calculator, maşina de spălat şi frigider!
Închide geamurile
Dacă afară a început să bată vântul, s-a lăsat răcoare şi este înnorat, trebuie să ştii că acestea sunt primele semne că se apropie furtuna. Închide geamurile la ferestre şi balcon dar şi gemuleţul de la baie. La fel, este indicat să închizi uşile în locuinţă pentru a nu se forma curenţi de aer în casă.
Atenţie unde parchezi maşina
De foarte multe ori, când afară este furtună, se întâmplă ca maşinile parcate în faţa blocurilor sau sub pomi să fie avariate, fie din cauza crengilor şi a copacilor căzuţi, fie din cauza ţiglelor sau a bucăţilor de tencuială care sunt smulse de pe clădiri. La fel, de pe pervazul ferestrelor pot cădea ghivece cu flori, jardiniere sau borcane. Ideal este să parchezi maşina într-o parcare amenajată, într-un spaţiu cât mai deschis. Evită zonele cu copaci, străduţele înguste şi trotuarele de lângă clădiri.
Nu te adăposti sub copaci
Te-a prins furtuna pe stradă? Nu te adăposti sub copaci! Aceştia atrag fulgerele şi nu puţine au fost cazurile în care oamenii adăpostiţi sub pomi au suferit arsuri grave sau chiar au decedat! Nu mai pune la socoteală faptul că din copac se pot rupe crengi care te vor răni grav.
Fereşte-te de panourile publicitare
Ai impresia că sunt solide şi nu te gândeşti că ai putea fi rănit de un panou publicitar smuls de vânt. Ei, află că este foarte posibil să ţi se întâmple şi un astfel de accident. Evită zonele de pe trotuar în care sunt amplasate panouri publicitare!
Nu circula pe lângă clădiri
Ca şi în cazul maşinilor care pot fi avariate de obiectele smulse de pe pervazuri şi acoperişuri, şi tu poţi fi rănit grav! Vântul puternic poate smulge bucăţi de tencuială, ţiglă şi alte obiecte. Mai mult, geamurile care au fost uitate deschise de proprietari se pot sparge.
Nu traversa strada alergând
O greşeală pe care o poţi face este ca, pe timp de furtună, când vizibilitatea în trafic este foarte scăzută, să te arunci pe trecerea de pietoni, în fugă, în ideea în care maşinile vor opri. S-ar putea ca un şofer neatent să nu-ţi acorde prioritate: ori nu te-a văzut la timp, ori nu a mai putut opri maşina în siguranţă, ori privea, pur şi simplu, în altă parte.
Nu scăpăm de ploi în averse. Îşi vor face apariţia după prânz, în fiecare zi, însoţite de fulgere, tunete, vânt în rafale şi, local, grindină. Totuşi, temperaturile rămân ridicate, între 23 şi 27 de grade. Meteorologii ANM spun că în perioada 10 -13 iunie, un nou val de ploi se va abate asupra ţării noastre.
Pe Litoral, vor fi în jur de 23 de grade, dar va ploua în averse între 6 şi 8 iunie, după care se va încălzi cel puţin cu 2 grade. Hidrologii sunt în stare de alarmă din pricina viiturii care este prognozată pe Dunăre. Fluviul a ieşit din matcă şi a inundat mai multe localităţi din Germania, Austria, Cehia, iar Ungaria se pregăteşte pentru cote istorice, prognozate pentru sâmbătă sau duminică. (M.Dohi)