Copiii zăpezii. Acești prunci au venit pe lume în condiții greu de imaginat

Ultima actualizare:

    Maria a născut în sediul Ambulanței Tibănești. La câteva ore după ea mergea pe propriile picioare (foto: captură video Mediafax)
Maria a născut în sediul Ambulanței Tibănești. La câteva ore după ea mergea pe propriile picioare (foto: captură video Mediafax)

Miracolele se întâmplă în fiecare zi, în toate colțurile acestei țări. Trebuie doar să le deosebești de lucrurile obișnuite. Cinci copii au venit pe lume în condiții greu de imaginat din cauza gerului și a drumurilor înzăpezite: doi în ambulanță, unul într-un vehicul cu șenile, iar alți doi s-au născut acasă, cu ajutor prin telefon din partea medicilor. Jos pălăria pentru cei care au ajutat ca aceste minuni să se înfăptuiască.

IAȘI

Mateo Cătălin este un băiețel care a luat viața grea în piept încă din prima clipă. Trebuia să vină pe lume abia luna viitoare, însă a decis că nu mai are rost să stea în burta mamei sale. Maria (18 ani), din Tibănești (Iași) nu se aștepta să intre în travaliu chiar într-o zi cu cod portocaliu de ger și viscol. Dar inevitabilul s-a produs duminică dimineață, în sediul Serviciului de Ambulanță Tibănești. Personalul medical de pe ambulanță a ajutat-o să nască, în jurul orei 11.25. Drumul de la Tibănești la Iași a fost blocat de nămeți și viscol, motiv pentru care fata nu a putut fi transportată la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Pentru recuperarea mamei şi a copilulul un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență Iași a fost trimis la Tibănești. Salvatorii au ajuns cu greutate la ei cu o autospecială de victime multiple, cu o şenilată pe platformă și cu o volă a celor de la Drumuri Judeţene.


    Mateo Cătălin a dat piept cu gerul și cu nămeții încă din prima secundă de viață (foto: captură video Mediafax)
Mateo Cătălin a dat piept cu gerul și cu nămeții încă din prima secundă de viață (foto: captură video Mediafax)

„Drumul a fost greu, de dimineaţă de la ora 7 stăm cu ea, a născut la 11.25. Drumul a fost foarte greu, dar am ajuns cu bine. Bebe este foarte bine! Îl cheamă Mateo Cătălin”, a declarat pentru Mediafax Daniela Jescu, asistenta medicală de pe echipajul de ambulanţă când a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă”. „A fost greu, dar acum mă simt bine. A fost o surpriză, trebuia să nasc luna viitoare”, a spus Maria, proaspăta mămică.

Tot înainte de vreme a născut și Tabita, o tânără de 23 de ani din comuna ieșeană Slobozia. Puțin după ora 17.00, tânăra a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă”, purtată pe umeri de pompierii din Iași, care au transportat-o la spital cu autospeciala de victime multiple. Ea a născut în maternitate, al treilea său copil. „Ninsoarea şi viscolul au îngreunat intervenţiile pompierilor ieşeni. În ultimele ore am avut mai multe cazuri medicale în localităţi izolate. Am avut cazuri cu probleme respiratorii, femei gravide şi în travaliu şi chiar o mămică care a născut într-un cabinet medical într-o comună îndepărtată. A trebuit să ne deplasăm cu autospeciala de victime multiple şi şenilate în toate aceste localităţi pentru a face faţă şi pentru a aduce pacienţii în siguranţă la spitale”, a declarat mr. Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU Iaşi, conform Mediafax.

CONSTANȚA

O tânără din comuna Independența a născut acasă, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Femeia a fost asistată prin telefon de medicul coordonator al Serviciului de Ambulanță Constanța, deoarece echipele de intervenție nu au putut ajunge la ea din cauza drumurilor blocate de zăpadă. Tânăra a născut un băiețel, care a ajuns ulterior la maternitate, în deplină siguranță.


    Copilul abia născut este transportat cu șenilata (foto: Mediafax)
Copilul abia născut este transportat cu șenilata (foto: Mediafax)

Câteva ore mai târziu, o fată de 19 ani din satul Orzaru, comuna Comana, a născut cu ajutorul paramedicilor de pe ambulanță. Ei au fost ajutați prin telefon de coordonatorul Serviciului de Ambulanță Constanța. Fata a fost transferată în siguranță, după naștere, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Și de această dată salvatorii au avut nevoie de un vehicul cu șenile, pus la dispoziție de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri.


    Tânăra de 19 ani a fost transportată la spital după ce a născut (foto: Mediafax)
Tânăra de 19 ani a fost transportată la spital după ce a născut (foto: Mediafax)

Ionuţ Andrei a venit pe lume vineri noapte, într-o şenilată împotmolită aproape de localitatea constănţeană Dobromir, în plin viscol şi printre troiene de patru metri. În vehicul, doi militari, coordonaţi de un medic de la spitalul din Constanţa, au ajutat-o pe femeie să nască.

„Am primit ordin să mergem la Adamclisi, pentru a lua o gravidă, pe care să o ducem la spital“, povesteşte Marian Zăbun, plutonier major. Florentina Ursoi a fost urcată în şenilată şi, la un moment dat, le-a spus militarilor că i s-a rupt apa, dar că nu are dureri. „Am pornit spre spital, însă am fost anunţaţi că trebuie să mai luăm o gravidă, din satul Lespezi. Am preluat-o şi pe ea, dar la ieşirea din Dobromir ne-am împotmolit“, retrăieşte el noaptea teribilă.


    Florentina Ursoi a născut chiar în mașina de intervenție cu șenile (foto: Click!)
Florentina Ursoi a născut chiar în mașina de intervenție cu șenile (foto: Click!)

Plutonierul major Liviu Iana a observat că gravida are contracţii. Cei doi au sunat prin 112 la Spitalul Judeţean Constanţa şi au ţinut permanent legătura cu un medic „Începuse să aibă contracţii dese şi am observat că ieşise capul copilului. Am întins-o uşor şi am ajutat-o să nască“, povesteşte militarul.

La ora 00.35 au tăiat cordonul ombilical, apoi l-au curăţat cu şerveţele pe nou-născut. Dintr-un perfuzor şi o seringă au improvizat un aspirator cu care au scos lichidul din năsucul bebeluşului. L-au învelit în scutecele pe care mama le avea la ea şi în păturile din şenilată. Copilul a adormit cuminte, la sânul mamei. “Pentru noi a fost o onoare şi o bucurie“, încheie militarul. La orele 5.30 – 6.00, la ei au ajuns ambulanţele. Bebeluşul şi cele două femei au fost urcate în ambulanţă şi au ajuns cu bine la spital.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Nervos
ambulanta jpg
loc de munca, 700 de lei pe zi, freepik jpg
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net