Cu banii c├ó┼čtiga┼úi ├«n str─âin─âtate, a cump─ârat satul copil─âriei. A lucrat 15 ani ├«n Spania ╚Öi SUA

image
Iulian Docea a ref─âcut p├ón─â acum opt case ┼ú─âr─âne┼čti

Un rom├ón care a stat 15 ani ├«n str─âin─âtate a revenit ├«n ┼úar─â, a cump─ârat satul copil─âriei ┼či a ├«nceput s─â refac─â casele vechi de aproape 100 de ani. Ceea ce a ie┼čit este de poveste. Iulian Docea a povestit pentru adevarul.ro cum a ├«nceput totul ┼či c├ót de mult a investit ├«n visul s─âu.

Iulian Docea locuie┼čte ├«n Rachi┼č, un s─âtuc pierdut pe o vale din Apuseni, parte component─â a comunei Mir─âsl─âu. La momentul la care s-a ├«ntors ├«n ┼úar─â, dup─â ce a muncit 15 ani ├«n str─âin─âtate, la Rachi┼č mai erau doi locuitori.

  B─ârbatul a cump─ârat mai multe locuin┼úe vechi, p─âr─âsite, ┼či a ├«nceput s─â le renoveze. Rezultatul este un mic rai care a devenit peste noapte o atrac┼úie turistic─â. Rachis Wild Ranch este un loc unde se poate petrece un sejur deosebit ├«n lini┼čtea naturii. ├Än urm─â cu 20 de ani, mai erau locuite 70 sau 80 de case ┼či tr─âiau la Rachi┼č aproape 200 de persoane. Dup─â mai mult de 750 de ani de atestare, satul urma s─â se ÔÇŁsting─âÔÇŁ, ├«ncet ┼či sigur. Aceste ÔÇŁplanuriÔÇŁ ale naturii au fost date peste cap de dorin┼úa ┼či hot─âr├órea fostului locuitor al satului. Dup─â ce a tr─âit mul┼úi ani peste hotare, Iulian Docea s-a re├«ntors acas─â ┼či s-a hot─âr├ót s─â readuc─â la via┼ú─â locul ├«n care a copil─ârit. B─ârbatul a cump─ârat ┼či a ref─âcut opt case ┼ú─âr─âne┼čti ┼či vrea s─â-i atrag─â ┼či pe al┼úii s─â se mute acolo, ├«n mijlocul naturii. ÔÇŁSatul era ├«n mare parte o ruin─â, erau doar c├óteva ziduri ├«n picioare, f─âr─â garduri, f─âr─â por┼úi. Nu mai locuia nimeni aici permanent. M-au chemat locurile copil─âriei. Casele erau ├«ntr-o stare jalnic─â, se lua ┼úigla de pe acoperi┼čuri. Eu ┼či ├«nc─â unul mai avem buletin cu domiciliul ├«n satÔÇŁ, spune Iulian Docea.

image
Iulian Docea a ref─âcut p├ón─â acum opt case ┼ú─âr─âne┼čti

Acesta a stat 15 ani departe de cas─â, ├«n Spania ┼či ├«n Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. A reu┼čit s─â refac─â opt case ├«n stil tradi┼úional, una dintre acestea fiind cea a bunicii lui. La toate casele pe care le renoveaz─â p─âstreaz─â pe c├ót se poate elementele tradi┼úionale din trecut. ÔÇŁC├ónd sunt aici m─â deta┼čez total de tot ce ├«nseamn─â civiliza┼úie, probleme, stres, uit no┼úiunea timpului, n-am nevoie de nimic, dec├ót s─â-mi reg─âsesc locurile unde am copil─ârit c├óndvaÔÇŁ, astfel explic─â acesta decizia de a readuce la via┼ú─â satul bunicilor s─âi. Acesta s-a mutat la Rachi┼č ├«mpreun─â cu so┼úia ┼či cu cele dou─â fiice.

ÔÇťLocul ├«n sine are un aer aparte, ├«┼úi d─â lini┼čte, ├«┼úi d─â pace, ├«┼úi d─â bucuria de a te trezi diminea┼ú─â. Nu am mai tr─âit asta de mult, cel pu┼úin nu ├«n civiliza┼úieÔÇŁ, afirm─â el. Familia Docea sper─â s─â atrag─â c├ót mai mul┼úi vizitatori ├«n zon─â. Sunt ├«n c─âutare de persoane care ar dori s─â munceasc─â la ├«ntre┼úinerea acestui loc. Are o ferm─â de cai ┼či cre┼čte ┼či bivoli, acesta fiind unul dintre pu┼úinele locuri din Rom├ónia unde mai sunt astfel de animale.

B─ârbatul a reu┼čit s─â construiasc─â ┼či o biseric─â ├«n sat. A ridicat-o ├«n memoria ┼či ├«n cinstea bunicilor s─âi, exact pe locul unde bunicul s─âu obi┼čnuia s─â se odihneasc─â sau s─â ÔÇŁbat─âÔÇŁ coasa. Dezvoltarea proiectului demarat de Iulian Docea depindea ├«ns─â de modernizarea drumului de acces, lung de 8,3 kilometri, care ÔÇŁleag─âÔÇŁ satul de localitatea Lopadea Veche, p├ón─â unde exist─â un drum asfaltat. Prim─âria a demarat proiectul de modernizare a drumului, astfel ├«nc├ót accesul p├ón─â la ranch-ul de la Rachi┼č s─â devin─â mult mai facil.

Satul se afl─â ├«ntre jude┼úele Alba ┼či Cluj

image
Farmecul aparte al peisajului atrage mulţi vizitatori

C─âtunul se afl─â situat ├«ntr-o depresiune la limita dintre jude┼úele Alba ┼či Cluj, format─â de p├ór├óul care o str─âbate ├«ntre dealuri ├«mp─âdurite ┼či care ├«i poart─â numele, ├«n apropiere de rezerva┼úiile naturale ÔÇ×Cheile V─âli┼čoareiÔÇŁ, ÔÇ×Cheile PlaiuluiÔÇŁ ┼či ÔÇ×Cheile Silo┼čuluiÔÇŁ.

image
Farmecul aparte al peisajului atrage mulţi vizitatori

Se ajunge aici pe drumul comunal 81, care ÔÇŁpleac─âÔÇŁ din DN1, ├«n zona Mir─âsl─âu, p├ón─â la Lopadea Veche. De aici, drumul continu─â spre Rachi┼č, prin peisajul spectaculos al Mun┼úilor Apuseni.

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
image png
https   www cancan ro wp content uploads 2022 06 A03I5577 scaled webp
plaje largite mamaia jpeg
BeFunky collage (40) jpg
Vladimir Putin FOTO AFP
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg