Cum arat─â acum podul care va lega Dobrogea cu Muntenia ┼či Moldova

image
O nou─â filmare la podul peste Dun─âre arat─â stadiul ├«n care se g─âse┼čte construc┼úia, la un an de la debutul ┼čantieruluiFOTO: Lopold Balaes

O nou─â filmare la podul peste Dun─âre arat─â stadiul ├«n care se g─âse┼čte construc┼úia, la un an de la debutul ┼čantierului, la finele lui decembrie 2018. Podul de la Jijila (Tulcea) va lega Dobrogea de Muntenia ┼či de Moldova, pe la Br─âila-Gala┼úi. Va fi cel mai scump pod din Rom├ónia.

├Äntr-o nou─â filmare realizat─â de Leopold Balaes, operator video profesionist din Tulcea, drona ne plimb─â pe ┼čantierul podului peste Dun─âre, care va lega nordul Dobrogei de Moldova ┼či Muntenia, scrie adevarul.ro. 

Lucr─ârile de preg─âtire a terenului au ├«nceput din decembrie 2018. Noul pod proiectat peste Dun─âre va uni jude┼úele Br─âila-Gala┼úi de Tulcea, ├«n zona Jijila, ┼či ar urma s─â fie inaugurat ├«n 2021.

Proiectul presupune amenajarea, în total, a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea.

Deasupra Dun─ârii va fi o por┼úiune de 2 kilometri de pod. ├Än rest vor fi viaducte, drumuri de leg─âtur─â, intersec┼úii giratorii, plus 33 de poduri, pode┼úe ┼či pasaje. Pe malul Tulcei va exista ┼či o sta┼úie automat─â de taxare. 

Podul care va lega Moldova ┼či Muntenia de Dobrogea va costa circa 500 milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria Rom├óniei ┼či al doilea proiect de infrastructur─â, ca valoare, de pe tot cursul Dun─ârii (dup─â Por┼úile de Fier), scrie adevarul.ro.

Cum arat─â acum podul suspendat din zona Br─âila

Acum, orice drum la Gala┼úi sau Br─âila implic─â trecerea Dun─ârii cu bacul, ceea ce ridic─â durata c─âl─âtoriei la o or─â ┼či jum─âtate pentru 20 kilometri, dac─â e┼čti norocos.

Lungimea total─â a traseului ÔÇ×Podului suspendat peste Dun─âre ├«n zona Br─âilaÔÇť, cum este numit─â lucrarea de utilitate public─â de interes na┼úional, este de 23,413 km.

Acesta este ├«mp─âr┼úit ├«n dou─â sec┼úiuni: drumul principal Br─âila-Jijila ┼či drumul de leg─âtur─â cu DN22 Sm├órdan-M─âcin.

Pe ambele sec┼úiuni de drum, viteza maxim─â permis─â va fi de 80 km/h. 

De o parte ┼či de alta vor fi construite dou─â viaducte de acces, fiecare ├«n lungime de 110 metri.

Podul suspendat va avea o ├«n─âl┼úime de cel pu┼úin 38 metri de la nivelul maxim de inunda┼úie al Dun─ârii. L─â┼úimea total─â a podului suspendat va fi de 31,70 metri. 

image
Podul suspendat va avea o înălţime de cel puţin 38 metri de la nivelul maxim de inundaţie al Dunării

Contractul de proiectare ┼či execu┼úie a fost atribuit asocierii dintre firmele Astaldi SpA (Italia) ┼či IHI Infrastructure Systems Co. Ltd (Japonia).

Jijila aspir─â la statutul de suburbie pentru Br─âila ┼či Gala┼úi ├Än Jijila ┼či Garv─ân, propriet─â┼úile au ├«nc─â un pre┼ú sc─âzut. Loturi de teren de 1.000 metri p─âtra┼úi s-au v├óndut cu 6.000 euro, iar teren mai mult (1.250 mp) cu o cas─â b─âtr├óneasc─â pe el cost─â cam 17.000 euro.

Descoperirile arheologilor

┼×antierul demarat la sf├ór┼čitul anului 2018 au ├«nceput cu defri┼čarea locului unde vor fi amplasate picioarele podului de pe malul dobrogean, apoi a venit r├óndul arheologilor s─â intre pe teren. Ace┼čtia au scos la iveal─â morminte ┼či obiecte apar┼úin├ónd unor culturi str─âvechi, iar vestigiile vor fi p─âstrate la Muzeul de Istorie ┼či Arheologie de la Tulcea. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Autostrada Lugoj-Deva, construită în bătaie de joc. Spaniolii au lăsat cratere

A┼ča arat─â nodul rutier ┼×oimu┼č

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs