Cum arată o zi din viaţa Papei Francisc

Ultima actualizare:

    foto: AFP
foto: AFP

Papa Francisc e considerat unul dintre primele zece modele ale lumii al căror exemplu e recomandat  în orice zi. Dar cum arată o zi normală pentru cel de-al 266-lea succesor al Sf. Petru? „Viaţa mea este atât de normală pe cât doresc să fie”, obişnuieşte să le răspundă tuturor acelora care vor să ştie cum „îşi omoară” zilnic timpul.

În primul rând Papa Francisc se trezeşte, de luni până duminică, la aceeaşi oră, 5.00. Nici anotimpul, nici ziua săptămânii nu-i schimbă programul. Primele două ore ale zilei sunt dedicate rugăciunii, studiului Scripturii şi pregătirii omiliei zilnice. Fiindcă Papa Bergoglio, ca orice alt preot catolic, celebrează în fiecare zi sfânta liturghie.

Din martie 2013 de când s-a deplasat de la Buenos Aires la Vatican în vederea desemnării succesorului lui Benedict al XVI-lea, Jorge Mario Bergoglio locuieşte în aceeaşi cameră la „Casa Sfânta Marta”, hotelul special construit pentru asemenea ocazii de către Ioan Paul al II-lea.  În clipa în care a fost ales papă, Bergoglio a refuzat să locuiască în vestitul apartament papal din Vatican, de la fereastra căruia acordă însă Romei şi lumii în fiecare duminică la prânz tradiţionala binecuvântare apostolică. 


    foto: Profimedia
foto: Profimedia

Şi tot la „Sf. Marta”, în capela omonimă, de la ora 7.00, Bergoglio celebrează liturghia (excepţii fac doar zilele de duminică sau cele de sărbătoare obligatorii, atunci când Papa slujeşte fie în „Catedrala Sf. Petru”, în piaţa cu acelaşi nume, sau în alte locuri special amenajate). Acest moment e considerat de toţi cei din preajmă cel mai important al zilei, fiindcă e cea mai bună ocazie de a te ruga împreună cu urmaşul prinţului apostolilor.

De la ora 8.00, tot în aceeaşi incintă, ia micul dejun. Nu o face niciodată singur. Îl însoţesc la masă laici sau persoane consacrate, oameni ai străzii sau cardinali aflaţi cu treburi importante la Vatican. Un fresh de portocale şi ceva paste sunt nelipsite de la micul dejun papal. 

Apoi, întreaga dimineaţă e dedicată chestiunilor administrative şi de stat. Răspunde întâlnirilor sau scrisorilor diplomatice, sau pregăteşte următoarele vizite de stat, cum va fi şi cea din România dintre 31 mai şi 2 iunie. Totul are loc la etajul al doilea din „Casa Sf. Marta”, în două camere extrem de austere. 

Fix la ora 13.00 se ia dejunul. Papa Francisc nu face fiţe la mâncare şi consumă cam tot ce i se propune. Asta, deşi gurile rele susţin că pizza rămâne preferata sa! Imediat după prânz, până spre orele 15.00, urmează o perioadă de siestă. Apoi, iar două ore de rugăciune, cu accent pe plimbări în aer liber prin grădinile Vaticanului, ori de câte ori vremea îi permite. Acum se dedică rugăciunilor mariane, Rozariul, rugăciunea catolică dedicată prin excelenţă mamei lui Cristos Iisus, fiind repetată zilnic şi de trei ori (ceea ce înseamnă 150 de invocaţii de genul „Bucură-te Fecioară Marie!”...).

De la ora 18.00 se reîntoarce în birou la corespondenţă, la lecturat presa zilei sau la discuţii cu principalii săi colaboratori.  Duminica după-amiază are obiceiul de a-şi căuta telefonic prietenii, fie pe cei din Argentina, fie de aiurea, dar şi pe cei oarecare despre care a aflat că au nevoie de un cuvânt, de un sfat sau de o mângâiere. 

La ora 20.00, e vremea cinei. Tot la „Sf. Marta”. Acolo unde peştele e nelipsit din meniu, alături de o cană de ciocolată caldă. O oră mai târziu se întoarce în cameră şi nu se culcă niciodată înainte de a ieşi pe hol, pentru a le mulţumi personal membrilor Gărzii Elveţiene, cea care-i asigură securitatea personală 24 de ore din 24. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Catedrala «Sf. Iosif» îmbracă straie noi

Catedrala catolică „Sf. Iosif” din Capitală, acolo unde Papa Francisc va celebra liturghia în seara zilei de vineri, 31 mai, îmbracă straie noi. Altarele au fost reaurite, iar în interior a fost instalat un sistem pe circuit închis de televiziune care va permite vizualizarea mai bună a fiecărui gest al papei. Mai mult, vitraliile sau picturile interioare au căpătat şi ele o nouă viaţă. Însă nici exteriorul nu a fost uitat, intrarea centrală fiind reasfaltată, semn că  vizita papală bate deja la uşa românilor! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net