Curăţenie în MAE. Diplomaţii cu proptele, maziliţi de premierul Orban

image
Mai mulţi consuli promovaţi de PSD vor fi revocaţi din funcţie de Guvernul OrbanFOTO: adevarul.ro

Mai mulţi consuli promovaţi de PSD vor fi revocaţi din funcţie de Guvernul Orban. Printre ei se numără: fiul lui Meleşcanu, fiul fostul ministru Daniel Barbu, fostul avocat al lui Gigi Becali, vecina lui Toni Greblă şi alte pile.

O listă lungă de persoane promovate în diplomație fără să aibă tangență cu acest domeniu extrem de important pentru țara noastră. Premierul Orban a anunțat că a mazilit pe majoritatea acestora și că vor fi înlocuiți de diplomați de carieră, scrie adevarul.ro.

  • Cătălin Dancu a fost revocat din funcţia de consul al României la New York, a anunţat premierul Ludovic Orban. „E un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României, şi nu clienţi politici ai guvernului“, a spus liderul PNL. Cătălin Dancu, fost avocat al mai multor politicieni şi oameni de afaceri controversaţi, a fost trimis consul general în SUA de către premierul Sorin Grindeanu. Scurt palmares al avocatului Dancu. I-a apărat pe: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roşca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
  • Tiberiu Mugurel Dinu a fost schimbat din funcţia de consul la Milano, la o săptămână după ce preluse mandatul. Anterior, Tiberiu Dinu fusese consul la Torino. „În al doilea tur la alegerile prezidenţiale din 2014, a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi de forţele de ordine din Italia la solicitarea acestei persoane“, a motivat Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului Orban, citat de adevarul.ro. În replică, Dinu susţine că nu a fost prezent la alegerile din 2014 şi că va da Guvernul Orban în judecată. Surse din MAE au explicat pentru „Adevărul“ că Tiberiu Dinu este unul dintre cei mai influenţi consuli români, cu puternice proptele politice. „A fost apropiat de Elena Udrea pe vremea guvernării PDL, dar a fost şi în graţiile PSD. Este unul dintre peştii mari din MAE“, susţin sursele citate. Tiberiu Dinu este tatăl Alexandrei Dinu, fosta soţie a fotbalistului Adrian Mutu.
  • Nelu Barbu nu a mai apucat să plece consul la Shanghai, unde fusese numit de premierul Viorica Dăncilă, după ce Guvernul picase prin moţiune de cenzură. Pe ultima sută de metri, Nelu Barbu, fost purtător de cuvânt al Executivului Dăncilă, încercase să prindă o sinecură diplomatică. Ludovic Orban l-a întors din drumul spre China. „Hotărârea de guvern respectivă nu a produs efecte juridice, iar misiunea nu a fost preluată de persoana respectivă. Asta este soarta purtătorilor de cuvânt“, a declarat Ionel Dancă. „Să spui despre un act normativ publicat în Monitorul Oficial că nu a produs efecte juridice arată fie necunoaşterea legislaţiei, fie o comandă politică“, a replicat Nelu Barbu, fost prezentator meteo la Antena 3.

Diplomaţii care îşi fac bagajele

  • Adrian Pârvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleşcanu, a fost numit în iulie 2018 consul la Strasbourg. Anterior, Pârvulescu a ocupat funcţia de consul în Luxemburg. Decizia Guvernului a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată chiar de Meleşcanu. Pe scurt, tatăl-ministru şi-a avansat în carieră fiul, fie el şi vitreg. A urmat un moment ridicol: Adrian Pârvulescu a plecat cu maşina spre Strasbourg, însă a fost întors de pe autostradă chiar de tatăl său, de frică să nu fie acuzat de abuz în serviciu. Fiul lui Meleşcanu nu a rămas pe drumuri. S-a întors într-un post călduţ la Parlament, ca şef al Biroului de Achiziţii Publice din Senat. Ulterior, tatăl său a fost instalat de PSD chiar în fruntea Senatului, după ce s-a rupt de Tăriceanu. Chiar dacă Pârvulescu nu a mai ajuns la post în Franţa, Guvernul Dăncilă nu a emis o nouă hotărâre prin care să fie rechemat oficial de la Strasbourg. Aşadar, decizia de numire a rămas în vigoare din punct de vedere juridic.
  • Sabina Şomăcescu, consul general la Salonic, a fost mutată la Toronto, exact la patru zile după ce Guvernul a căzut prin moţiune de cenzură. Şomăcescu a absolvit Dreptul la Universitatea din Târgu-Jiu şi a devenit doctor în ştiinţe economice la Universitatea din Craiova. A fost consilier parlamentar, iar din 2011 a intrat în diplomaţie. „Deşi are mai multe posturi la activ în MAE, nu a dat vreodată examen de admitere în minister”, susţin surse din MAE. În afară de Grecia, a mai trecut pe la consulatele României din Spania, Italia şi Danemarca. Şomăcescu a fost susţinută puternic de Darius Vâlcov, sfetnicul lui Liviu Dragnea, şi de Toni Greblă, secretarul general al Guvernului. Toni Greblă şi Sabina Şomăcescu se trag din acelaşi oraş, Târgu-Jiu, şi locuiesc chiar pe aceeaşi stradă, în apropiere de Coloana Infinitului, la câţiva paşi distanţă.
  • Ioana Gheorghiaş, fiica lui Mugurel Gheorghiaş, zis „Melcul“, unul dintre foştii acţionari ai companiei TelDrum şi fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, a fost trimisă  consul la Torino în vara anului trecut, în locul lui Tiberiu Dinu, mutat la Milano.
  • Anton  Emanuel Barbu, fiului fostului ministru al Culturii ALDE, Daniel Barbu, a fost trimis consul la Edinburgh în lotul de nepotism din 2018, alături de Ioana Gheorghiaş şi Adrian Pârvulescu. Totuşi, Anton Barbu ar putea rămâne în funcţie, în condiţiile în care ALDE susţine Guvernul PNL, iar Daniel Barbu, tatăl lui Anton Barbu, este unul dintre apropiaţii lui Călin Popescu Tăriceanu. 
  • Andrei Zaharescu a fost trimis consul general la Cape Town în toamna anului 2013 de USL. Anterior, fusese, timp de un an şi jumătate,  purtător de cuvânt al Guvernului Ponta. Înainte de a intra în politică,  Zaharescu a prezentat ştiri la Antena 1. ”Adevărul” scrie că nu-l va prinde Anul Nou în Africa de Sud. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Totul despre premierul desemnat Ludovic Orban. Cum arată și cu ce se ocupă soția liberalului

Ludovic Orban e hotărât: «Cine e leneș va trebui să plece»

maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
jude law phillipa coan jpeg
colaj raluca badulescu theo rose bibi png
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
horia tecau jpg
Soldați ucraineni în apropiere de Liman FOTO Profimedia
Explozie Girona FOTO EL MUNDO webp
image
image
image
image
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg
Gollum, într o secvenţă din Stăpânul Inelelor jpeg
foto1 pelerinaj 2021 INQUAM Photos Liviu Chirica jpg
harry charles jpg