De ce mor atâţia români de COVID-19. Explicația a trei specialiști

image
Țara noastră a înregistrat 4,8 decese la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni Foto: Inquam Photos

România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii COVID-19 din Europa, în ultimele două săptămâni, devansând Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie, ţări în care s-au înregistrat multe decese. Trei specialişti români încearcă să explice care sunt motivele acestei realităţi terifiante.

Conform Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), în ţara noastră se înregistrează 4,8 decese la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Singura ţară europeană care ne devansează este Cehia, cu 6,5 la 100.000 de oameni. Spania înregistrează 3,6, iar Franţa şi Marea Britanie - doar 1,9. „Adevărul” a discutat cu mai mulţi experţi despre creşterea mortalităţii.  

  • „Vin tardiv la spital”. Profesorul universitar doctor Diana Cimpoeşu consideră că mulţi români se prezintă la medic tardiv, ceea ce reprezintă unul dintre motivele mortalităţii ridicate. „Unii ignoră simptomele, iar alţii pot să le confunde. Pe de o parte, avem oameni care nu suferă de nici o boală, dar care vin la spital speriaţi că s-ar fi putut îmbolnăvi, pe de altă parte îi avem pe cei care sunt bolnavi, dar care nu vin sau când se prezintă o fac tardiv”, arată Cimpoeşu. O altă cauză ar fi, potrivit medicului, faptul că mulţi dintre cei infectaţi au şi alte boli.  

pacient terapie intensiva jpeg
  • „Vârstnicii, afectaţi”. Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, spune că „e o tendinţă care se manifestă şi în alte locuri. Eu pun creşterea deceselor în legătură cu numărul mare de noi cazuri şi cu faptul că boala îi afectează şi pe cei mai în vârstă”. Epidemiologul nu crede că slăbiciunile sistemului sanitar românesc ar fi principala cauză a deceselor.  
  • „Puţine testări”. Profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş admite că e greu de stabilit care sunt cauzele. „Aş spune că avem mai multe decese din cauza creşterii numărului de cazuri, dar şi pentru că se testează foarte puţin. După părerea mea, în realitate, numărul bolnavilor este de 10 ori mai mare, dar cei mai mulţi nici măcar nu vor afla că sunt bolnavi, întrucât nu sunt testaţi. Cred că dacă i-am avea în evidenţe pe toţi cei infectaţi, am vorbi de o mortalitate mult mai scăzută”, susţine Cherecheş. Profesorul crede că măsurile adoptate acum, purtarea obligatorie a  măştii şi distanţarea socială, ar fi trebuit luate de acum două - trei săptămâni.  
maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
cub anca androne png
jude law phillipa coan jpeg
cub florin zamfirescu png
horoscop
image png
Procesor AMD Ryzen 7000 Zen 4 jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 02 octombrie Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina png
telefon mobil jpg
Referendum in zonele ocupate de rusi in Ucraina FOTO Profimedia (5) jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg