De ce mor atâţia români de COVID-19. Explicația a trei specialiști

Ultima actualizare:

    Țara noastră a înregistrat 4,8 decese la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni Foto: Inquam Photos
Țara noastră a înregistrat 4,8 decese la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni Foto: Inquam Photos

România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii COVID-19 din Europa, în ultimele două săptămâni, devansând Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie, ţări în care s-au înregistrat multe decese. Trei specialişti români încearcă să explice care sunt motivele acestei realităţi terifiante.

Conform Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), în ţara noastră se înregistrează 4,8 decese la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Singura ţară europeană care ne devansează este Cehia, cu 6,5 la 100.000 de oameni. Spania înregistrează 3,6, iar Franţa şi Marea Britanie - doar 1,9. „Adevărul” a discutat cu mai mulţi experţi despre creşterea mortalităţii.  

  • „Vin tardiv la spital”. Profesorul universitar doctor Diana Cimpoeşu consideră că mulţi români se prezintă la medic tardiv, ceea ce reprezintă unul dintre motivele mortalităţii ridicate. „Unii ignoră simptomele, iar alţii pot să le confunde. Pe de o parte, avem oameni care nu suferă de nici o boală, dar care vin la spital speriaţi că s-ar fi putut îmbolnăvi, pe de altă parte îi avem pe cei care sunt bolnavi, dar care nu vin sau când se prezintă o fac tardiv”, arată Cimpoeşu. O altă cauză ar fi, potrivit medicului, faptul că mulţi dintre cei infectaţi au şi alte boli.  

pacient terapie intensiva jpeg
  • „Vârstnicii, afectaţi”. Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, spune că „e o tendinţă care se manifestă şi în alte locuri. Eu pun creşterea deceselor în legătură cu numărul mare de noi cazuri şi cu faptul că boala îi afectează şi pe cei mai în vârstă”. Epidemiologul nu crede că slăbiciunile sistemului sanitar românesc ar fi principala cauză a deceselor.  
  • „Puţine testări”. Profesor universitar la Iowa University, în SUA, dar şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş admite că e greu de stabilit care sunt cauzele. „Aş spune că avem mai multe decese din cauza creşterii numărului de cazuri, dar şi pentru că se testează foarte puţin. După părerea mea, în realitate, numărul bolnavilor este de 10 ori mai mare, dar cei mai mulţi nici măcar nu vor afla că sunt bolnavi, întrucât nu sunt testaţi. Cred că dacă i-am avea în evidenţe pe toţi cei infectaţi, am vorbi de o mortalitate mult mai scăzută”, susţine Cherecheş. Profesorul crede că măsurile adoptate acum, purtarea obligatorie a  măştii şi distanţarea socială, ar fi trebuit luate de acum două - trei săptămâni.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net