De luni, mergem la restaurant sau la nuntă cu certificatul COVID. Măsura, criticată de Octavian Jurma


    Angajații restaurantului pot verifica rapid și ușor certificatele COVID, prin aplicația „Check DCC”Foto: Shutterstock
Angajații restaurantului pot verifica rapid și ușor certificatele COVID, prin aplicația „Check DCC”Foto: Shutterstock

Guvernul a adoptat vineri noi măsuri care se aplică de luni în localitățile cu incidență cuprinsă între 3 și 6 la mie. Acolo, o serie de activități vor fi permise doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală în ultimele 6 luni sau testate cu test RT-PCT (nu mai vechi de 72 de ore), respectiv antigen (nu mai vechi de 48 de ore).

Locuri unde se cere certificatul COVID

Concret, trebuie să prezinți certificatul verde COVID-19 care atestă una dintre cele trei situații, dacă vrei să mergi în următoarele locuri:

  • La cinema, concerte sau spectacole. Sălile se ocupă la maximum 50% din capacitate, cu purtarea măștii.
  • La nunți, botezuri. Au voie maximum 200 de persoane la interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp de persoană.
  • La restaurante, cafenele, terase. Acestea pot funcționa în intervalul 5.00 – 2.00, la maximum 50% din capacitate.
  • La baruri, cluburi, discoteci, stadioane, care pot funcționa la maximum 30% din capacitate.
  • În sălile de jocuri și la piscine interioare, care vor funcționa la maximum 50% din capacitate.

Hotărârea a fost deja publicată în Monitorul Oficial, însă autoritățile au dat comercianților răgaz până luni să se organizeze și să-și descarce aplicația mobilă „Check DCC”, prin care pot verifica, pe telefon, certificatele clienților care le trec pragul.

Dr. Octavian Jurma: „E prea târziu acum pentru o asemenea măsură”

Accesul pe baza certificatului COVID nu va funcționa în România, e de părere medicul și cercetătorul Octavian Jurma. E prea târziu pentru asta. „Am susținut adoptarea certificatului verde pentru uz intern încă dinainte de valul 3 tocmai ca o măsură preventivă care ar fi stimulat vaccinarea, testarea și declararea bolii. Acum, însă, am mai rezerve față de utilizarea lui în România. Într-o țară condusă de un guvern iresponsabil, care pune interesele politice deasupra sănătății și vieții oamenilor, pașaportul verde se poate întoarce împotriva sănătății publice. Într-o astfel de țară, certificatul verde va eșua, chiar dacă funcționează la alții, tot așa cum și vaccinarea a eșuat, chiar dacă funcționează la alții”, a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook, dând exemple alte țări care au avut o abordare mai curajoasă și au impus de multă vreme folosirea certificatelor verzi.

„Pe noi, certificatul verde nu ne mai poate ajuta în valul 4, și nici vaccinarea. Ele sunt măsuri preventive care ajută să menții verdele verde, nu să colorezi roșul în verde. Degeaba mai vopsim gardul când a luat foc casa. Certificatul va fi respins la fel ca vaccinarea, prin urmare nu are rost să îl impunem doar din disperare?! E tardiv să construiești digul când inundația ți-a ajuns în casă, mai ales dacă toată vara ai trâmbițat că inundațiile s-au terminat și digurile îngrădesc libertatea de mișcare”, spune dr. Jurma. 

gabi badalau, alaturi de parintii sai jpg
Mama lui Theo Rose și Teo Trandafir jpg
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
Matilda Pascal Cojocărița și Nicolae Ceaușescu jpg
rebeca pascu jpg
horoscop zilnic gemeni jpeg
cub andreea antonescu png
cub razvan ciobanu png
Antony Blinken
agnelli andrea epa efe h 55456952 jpeg
image
image
image
image
Joshua Cooper jpg
sarcina in vis jpg
Prima doamnă a SUA s a ocupat de decorațiuni jpg
cub florina mihaila sexy braileanca png
kiss FM jpeg
calendar ortodox 2021 29 noiembrie sfantul mucenic paramon png