De Sfântul Dumitru au primit plăcinte sfinte
Melci cu nucă, pateuri şi plăcinte poale-n brâu, scoase direct din cuptor şi împărţite enoriaşilor. Nu sunt vise, ci cadoul primit ieri, la orele prânzului de pelerinii înfometaţi, strânşi în Dealul Patriarhiei.
De Sf. Dumitru, Capitala a fost luată cu asalt de mii de credincioşi care au venit şi de la sute de kilometri distanţă pentru a se închina la moaştele Cuviosului Dimitrie Cel Nou, ale Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi ale celor Trei Ierarhi. Obosiţi şi înfometaţi, pelerinii au fost serviţi cu bunătăţi proaspete, făcute chiar la patiseria Patriarhiei Române. Aceasta şi-a deschis porţile de curând la parterul unei clădiri de la poalele Dealului Patriarhiei şi oferă de la pâine până la plăcinte, prăjituri şi cafea. De aici poate cumpăra oricine, iar de vânzarea produselor din “Patiseria Misionarul” se ocupă maica Fanuria. “Pâinea costă 2,5 lei, prăjiturile între 3 şi 5 lei. Cele mai scumpe sunt cele cu ciocolată belgiană. Avem şi pateuri mici, de cinci feluri, la 3 lei/suta de grame, şi plăcinte, melci cu nucă şi vanilie, trigoane cu brânză şi stafide, la 3 lei bucata”, ne îmbie călugăriţa. Pregătirea bunătăţilor cade în sarcina Florinei Neumann, care are o experienţă de 30 de ani în domeniu. “Folosim ingrediente sută la sută naturale, fără conservanţi, fără adaos, fără emulsii”, se mândreşte Florina.
Reţetă pentru melci cu nucă
Mai întâi se pregăteşte aluatul: 1 kg făină, 250 g zahăr, 50 ml lapte, 5 ouă, 1 vârf cuţit sare, câte o lămâie rasă, o portocală rasă, esenţă de rom după gust. Se amestecă toate şi se lasă la crescut. Între timp se pregăteşte umplutura, din 100 ml ulei, 500 g nucă, 50 g cacao. După ce se realizează melcii, totul se unge cu două ouă bătute. Se lasă în cuptor cam 10 minute. Reţetă pentru 10 melci a câte 150 de grame.