Deshumat la 32 de ani după moarte ca să se vadă dacă a fost otrăvit


    Mugur Călinescu,  tânărul curajos  care s-a ridicat  împotriva  regimului  comunist
Mugur Călinescu, tânărul curajos care s-a ridicat împotriva regimului comunist

Anchetă după mai bine de trei decenii! Trupul unui tânăr luptător anticomunist a fost deshumat miercuri, 17 mai, la Botoşani. Se bănuieşte că Mugur Călinescu, elev de liceu şi opozant al regimului Nicolae Ceauşescu, s-ar fi îmbolnăvit de leucemie şi ar fi murit în 1985, după ce ar fi fost iradiat în timpul anchetelor din beciurile Securităţii.

Rămăşiţele lui Mugur Călinescu, deshumate după 32 de ani, vor fi supuse unor teste costisitoare, pentru a se stabili dacă tânărul care îndemna oamenii să se ridice împotriva comunismului a murit din cauza iradierii şi a otrăvirii. Mărturiile mamei, Rodica Uncescu, care s-a stins anul trecut, au reprezentat punctul de plecare în ancheta derulată acum de Parchetul Militar.

În septembrie 1981, Mugur Călinescu avea 17 ani şi era elev la “A.T. Laurian”, un liceu de elită din Botoşani. Pe 14 septembrie 1981, puştiul s-a ridicat împotriva regimului comunist şi a scris pe zidurile Comitetului Judeţean al PCR următorul mesaj: „Ne-am săturat să stăm la cozi interminabile!“. Timp de o lună, în fiecare zi, el a umplut pereţii clădirilor cu mesaje:  „Vrem hrană şi libertate!“, „Ne-am săturat de mizerie!“ şi „Vrem dreptate!“. În octombrie, Mugur a fost prins în flagrant, scrie adevarul.ro.

După patru ani de anchete şi de şicane, băiatul a aflat că s-a îmbolnăvit de leucemie. La doar 21 de ani, după o evoluţie galopantă a bolii, murea în 1985, pe un pat de spital din Iaşi. Mugur Călinescu le-a povestit părinţilor că, în timpul anchetelor, era obligat de securişti să bea cafea şi era ţinut câte două ore într-o cameră cu lămpi puternice.


    La deshumare au participat  şi experţi în medicină legală
La deshumare au participat şi experţi în medicină legală
oana roman si marius elisei
Adriana și Eliza Iliescu
nunta insta jpg
cub claudia patrascanu png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
FotoJet jpg
itisti specialisti it microsoft angajati birouri laptop
condimente jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 27 ianuarie aducerea moastelor sfantului ioan gură de aur jpg
condimente jpeg
carduri energie scumpa jpg
Pomii înfloriţi şi gazonul proaspăt tuns o fac pe actriţă sp stea numai în curte jpeg
elevi jpeg
cos cumparaturi shutter jpeg