«Dezastrul ecologic putea fi evitat»
Dezastrul ecologic de la Poiana Câmpina putea fi evitat. Asta spun specialiştii în domeniu, care ne-au explicat şi care ar putea fi cauza producerii poluării zonei, acolo unde gospodăriile au fost inundate cu noroi, petrol şi apă sărată.
Profesorul universitar Iulian Nistor, decan al Facultăţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, crede că o gaură în straturile de pământ a făcut ca noroiul şi saramura să intre în contact cu roca.
„Depinde ce tip de sol este în acea zonă. Pentru că dacă s-a făcut o gaură la suprafaţă, prin straturile slab consolidate s-a pierdut noroi, acesta a început să curgă şi a plecat la vale.
Cei care au sondat trebuiau să tubeze şi să izoleze, pentru ca lichidul să nu meargă mai departe", ne-a declarat specialistul.
Acesta a mai spus că noroiul conţine diferiţi aditivi şi chiar sodă caustică. Din cauza asta aproape toată vegetaţia din satul Pietriş este arsă.
Poluarea a început în localitatea prahoveană în urmă cu un an, atunci când Petrom a redeschis sonda 317. Firma acuzată de catastrofă nu a dorit nici ieri să ne ofere un punct de vedere.