«Distrug toată casa înainte să mi-o ia banca»

Cu bormaşina a dărâmat tencuiala de pe casă
Cu bormaşina a dărâmat tencuiala de pe casă

A copilărit în această casă, iar atunci când a devenit bărbat a pus umărul ca locuinţa familiei să înflorească. A renovat-o cu mâinile lui, dar acum a ajuns să o distrugă. Furia şi neputinţa l-au împins pe Teodor Dinu să o demoleze, la propriu. Aşa arată disperarea!

Avea doar 4 ani când s-a mutat cu părinţii la curte, pe o străduţă liniştită de lângă Arena Naţională, din Capitală. Căsuţa familiei era modestă, dar s-a transformat într-o viluţă cochetă cu două dormitoare şi living generos. ”Mă doare sufletul că pierd tot ce am construit cu atâta trudă”, ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Teodor Dinu (49 de ani). Banca l-a adus la disperare.

În 2006, atunci când era om de afaceri, bărbatul, împreună cu soţia sa, a accesat o linie de credit cu care să-şi susţină firma. Aducea haine din Germania pe care le vindea în propriul magazin. S-a împrumutat de 60.000 € şi a pus casa gaj. Plătea câte 1.000 € pe lună. ”Pentru că totul ne mergea bine, banca ne oferta cu credite, chiar şi de 400.000 €. În 2008 am accesat un alt credit, de data asta ipotecar, de 80.000 €, pentru o garsonieră. Pentru ambele datorii achitam lunar peste 2.000 €. În loc să ne sprijine că eram clienţi corecţi ne puneau beţe-n roate. În şase luni ne-au mărit dobânda de la 14,5% la 18%”, povesteşte Teodor.

Livingul urma să fie şi el demolat
Livingul urma să fie şi el demolat

Un maldăr de moloz s-a strâns după câteva ore de muncă
Un maldăr de moloz s-a strâns după câteva ore de muncă

Ca să scape de povara datoriilor, bărbatul a decis să vândă casa girată. Stingea creditul şi îi rămâneau şi bănuţi. S-a lovit de un zid din partea băncii, care nu a dorit să primească datoria. “Am pus la dispoziţia băncii 84.000 € ca să ştergem creditul, iar cumpărătorul îmi oferea pe casă 105.000 €. Când au văzut cei de la bancă faptul că ne-ar rămâne 20.000 € ne-au obligat printr-o clauză abuzivă, introdusă după acest episod, să rambursăm concomitent 20.000 € la creditul de investiţii rămas în sold. Ce legătură avea creditul pentru casă cu cel pentru afaceri? Aşa că nu am fost de acord cu înşelăciunea. Am plătit ratele până în 2012, apoi n-am mai reuşit. Banca ne-a executat afacerea, ne-a luat marfa, am vândut maşina, verighetele, tot”, continuă Teodor.


  Un maldăr de moloz s-a strâns după câteva ore de muncăFoto: Florin Şuler
Un maldăr de moloz s-a strâns după câteva ore de muncăFoto: Florin Şuler

Joi, casa lor va fi scoasă la licitaţie cu 50.000 €, după ce au rămas şi fără garsonieră. Înainte să rămână pe drumuri, familia Dinu a preferat să distrugă totul. ”Am demolat baia de serviciu, faţada, coşul şi urmează livingul. Dormitoarele vor cădea ultimele”, ne-a spus Teodor. Am plecat de acolo în timp ce pereţii cădeau ca seceraţi la loviturile cu barosul, iar bormaşina punea la pământ tencuiala.

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
cub brigitte pastramă png
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
pantofi jpg
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
culita sterp daniela iliescu jpg
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Delta Dunării FOTO ARBDD jpg
image
image
image
image
Jim Parums si fiica jpg
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image png
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
arsenie boca jpg