Doi turiști morți în avalanșă. Avertismentul meteorologilor


    Cadavrul turistului mort în avalanşă va fi recuperat de salvamontişti FOTO Salvamont
Cadavrul turistului mort în avalanşă va fi recuperat de salvamontişti FOTO Salvamont

A venit iarna, iar la munte au apărut avalanșele. Doi turiști au murit pe Valea Morarului, în munţii Bucegi, iar salvamontiștii au căutat și găsit cadavrele. Meteoologii ANM a emis un avertisment pentru cei care urcă pe munte în această perioadă.

Salvamontiştii din Buşteni au urcat pe munte duminică pentru a încerca să salveze un turism surprins de o avalanșă. Din cauza întunericului, Gheorghe Haiduc, şeful Salvamont Buşteni, a decis să oprească operaţiunea de recuperare a cadavrului duminică seară pentru a nu expune salvatorii unor riscuri, scrie adevarul.ro.

Salvamontiștii au identificat zona unde s-a produs avalanşa, au găsit cadavrul unuia dintre turişti şi au marcat locul. După cercetările la faţa locului, salvamontiştii au ajuns la concluzia că în avalanşă a mai fost surprins cel puţin un turist pentru că la baza văii au fost găsite elemente de echipament care nu aparţineau bărbatului găsit mort. Pe munte nu a nins foarte mult, dar din cauza viscolului,  în văi s-a depus un strat consistent şi instabil de zăpadă, iar pericolul unei alte avalanşe este real, scrie aceeași sursă.

Salvamont Bușteni a publicat primele imagini de la locul unde s-a produs avalanşa care a surprins doi turişti.

Pericol de avalanșe. Avertismentul meteorologilor

Meteorologii ANM au emis un avertisment de producere a avalanșelor, valabilă pentru masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) emisă până la 11 decembrie. În zona montană înaltă, stratul de zăpadă măsura duminică 9 decembrie, 65 cm la Vf. Omu şi 44 cm la Bâlea-Lac, din care ultimii 15 cm s-au depus în ultimele 24h.

În următoare două zile temperaturile vor fi negative, cu temperaturi maxime cuprinse între -11 şi -6 grade, iar cele minime între -14 şi -10 grade. Intensificările vântului au favorizat formarea plăcilor de vânt. Vor fi ninsori temporare, slabe cantitativ, care vor depune un strat nou de până în 10 cm.

Riscul de avalanşă se menţine moderat (risc 2) la altitudini de peste 1800 m. Sub 1800 m stratul de zăpadă este mic, iar riscul de avalanşă este neînsemnat.

cub lia bugnar theo rose png
cub camelia șucu (1) png
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
cub Kirstie Alley
profimedia 0742415693 jpg
cub emma corrin png
Kanye West
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg
vremea polei jpeg
seceta
3 metode eficiente cu ajutorul cărora îți poți reducere costurile la facturi jpg