Dovleacul-┼čarpe de la Buz─âu, cu gust de tomate ┼či miros de p├óine cald─â. Cum au ob╚Ťinut legumicultorii aceast─â nou─â specie

22 septembrie 2021
image
Cercet─âtorul Costel V├ón─âtoru a prezentat inven╚Ťia la care a participat Foto: adevarul.ro

Sub form─â de ╚Öarpe, cu miros de p├óine cald─â ╚Öi culoare ro╚Öu ├«nchis, nu ai crede ca este dovleac. Dar este ÔÇ×dovleacul-╚ÖarpeÔÇŁ, cea mai nou─â specie de bostan, aclimatizat─â la Buz─âu.

Buzoienii au cu ce se m├óndri! Speciali┼čtii de la Sta┼úiunea de Cercetare ┼či Dezvoltare pentru Legumicultur─â au reu┼čit s─â ob┼úin─â, dup─â mul┼úi ani de ├«ncerc─âri, o nou─â specie de dovleac, pe care au denumit-o ÔÇ×dovleacul-┼čarpeÔÇť. Are form─â de ┼čarpe ┼či miros de p├óine cald─â, la maturitate are gustul asemenea tomatelor, iar culoarea i se schimb─â din verde ├«n ro┼ču ├«nchis, scrie adevarul.ro

ÔÇ×Dovleacul-╚ÖarpeÔÇŁ de Buz─âu este ob┼úinut din ├«ncruci┼čarea unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc, poate atinge doi metri lungime ┼či este foarte fraged. Se afl─â ├«n ultimul an de testare, iar ├«n scurt timp va fi omologat ┼či brevetat, ceea ce ├«nseamn─â c─â va fi putea fi cultivat de orice gospodar dore┼čte s─â consume ┼či altfel de legume dec├ót cele tradi┼úionale.

Se poate folosi pentru consum, dar și pentru pergole          

ÔÇ×Stria┼úiile ┼či aspectul u┼čor spiralat ├«i confer─â denumirea de dovlecel-┼čarpe, iar la noi se comport─â foarte bine ├«n cultur─â. De asemenea, forma de lian─â ├«i d─â un aspect luxuriant ┼či de aceea poate fi folosit ┼či pentru pergole, dar ┼či pentru consumÔÇť, spune Camelia Bratu, cercet─âtor la Sta┼úiunea de Cercetare pentru Legumicultur─â Buz─âu. Cercet─âtorii buzoieni spun c─â acest soi de bostan are multiple ├«ntrebuin┼ú─âri: ├«n alimenta┼úie, pentru consum ├«n stare proasp─ât─â sau ├«n diverse preparate, av├ónd o arom─â deosebit─â.

├Äntr-un prim stadiu, seam─ân─â la gust cu dovlecelul tradi┼úional, ├«ns─â este un pic mai aromat, iar c├ónd se maturizeaz─â complet aduce la gust mai mult cu tomatele. ÔÇ×Fructul se matureaz─â, iar din verde se transform─â ├«n portocaliu ┼či apoi ├«n ro┼ču grena. ├Än Africa, dovleacul-┼čarpe este cunoscut ca tomata-┼čarpe, pentru c─â la maturitate are gustul unei ro┼čii obi┼čnuite, una foarte bine coapt─âÔÇť, detaliaz─â Costel V├ón─âtoru, cercet─âtor ├«n cadrul SCDL Buz─âu.  

Poate preveni mai multe boli  

Dovleacul-┼čarpe poate fi privit ┼či ca plant─â medicinal─â, fiind bogat ├«n sodiu, potasiu, elemente nutritive ┼či vitamine. Antioxidan┼úii din compozi┼úie sunt un complex de elemente nutritive ┼či enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adic─â de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajut├ónd corpul s─â nu-┼či distrug─â propriile celule. Radicalii liberi, dac─â nu sunt ┼úinu┼úi sub control de antioxidan┼úi, pot afecta sistemul imunitar ┼či pot duce la boli de inim─â, pulmonare, mentale, degenerative, cancer ┼či ├«mb─âtr├ónirea prematur─â a organismului. De asemenea, mai poate fi folosit ca plant─â ormanental─â datorit─â florilor care au un aspect extrem de pl─âcut ┼či sunt foarte parfumate.  

Cite╚Öte ╚Öi: 

Inventatori care n-au c├ó┼čtigat niciun ban de pe urma inven┼úiilor lor. Al┼úii au profitat de pe urma ideilor

Inven╚Ťii ale unor studen╚Ťi din Transilvania: robot din celebrul joc Minecraft sau c─âsu╚Ťa de p─âs─ârele automatizat─â, la Bucure╚Öti

florin calinescu png
BeFunky collage (16) jpg
anamaria prodan png
laurentiu reghecampf corina caciuc png
BeFunky collage (17) jpg
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image png
aplicatii de programare jpg
nicolae ciuca 7540888 mediafax foto alexandru dobre jpeg
cracked screen phone 6137675 1920 jpg
X 5IWe83ul1Ur30GxxdlGA jpg
printesa charlene (6) jpg