Elevii ar putea obține transport gratuit până la școală, în baza carnetului de note vizat

20 ianuarie 2020
article img
Elevii ar putea avea transport gratuit până la școală, în baza carnetului de note vizatFoto Arhiva click

Elevii ar putea beneficia de transport gratuit până la școală, doar arătând carnetul de note vizat la zi. Promisiunea a fost făcută de ministrul Educației, la capătul unor negocieri cu reprezentanții elevilor din toată țara. Din cauza unor legi care se bat cap în cap, spun aceștia, sunt copii care își riscă viața, făcând autostopul ca să ajungă la ore cum făceau și cele două fete ucise în cazul Caracal. Alții abandonează școala pentru că abonamentul lunar, care poate costa câteva sute de lei, nu li se decontează integral, iar părinții nu au bani.

La 5 dimineaţa s-au urcat în tren, iar la prânz scandau în faţa Ministerului Educaţiei. Câteva zeci de liceeni din Constanța, susţinuţi de colegi din Bucureşti, ţin un moment de tăcere în memoria fetelor care au murit şi pentru că statul român nu le-a oferit un mijloc de transport sigur spre şcoală. Luiza şi Alexandra au fost ucise în Caracal, iar Mihaela din Topraisar, acum câteva zile într-un accident în timp ce călătorea spre şcoală în picioare, într-un microbuz supraaglomerat.

La iniţiativa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit news.ro.

”Astăzi, la sediul Ministerului, a avut loc întâlnirea de lucru convocată de Monica Anisie. Au răspuns invitaţiei domnul Ion Ştefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, domnul Ionel Scrioşteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, însoţiţi de echipele tehnice, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa”, a anunţat, luni, MEC.

În cadrul întâlnirii au fost convenite măsuri crae să rezolve roblema atât pe termen scurt, cât şi pe trmen lung.

”Pe termen scurt, pentru a debloca situaţia decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanţă legislaţia cu decizia Curţii Constituţionale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituţională, deoarece creează o diferenţă de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament şi elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, a transmis MEC.

Sursa citată a precizat că ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul şi stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport şi să prevadă noi tarife maximale.

”Începând cu anul şcolar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea şcolară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, a mai precizat MEC.

Sursa citată a precizat că elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.